Міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Каддафі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Каддафі

Казна та Політика
446
Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі оголосили про видачу ордера на арешт лівійського лідера полковника Муаммара Каддафі, передає ВВС.
Рішення винесла колегія з трьох суддів за запитом прокурора МУС Луїса Морено-Окампо, який звернувся до Гаазького суду на вимогу Ради Безпеки ООН.
Йому пред'явлені звинувачення в скоєнні злочинів проти людяності в ході операції з придушення масових акцій протесту в Лівії. Аналогічні звинувачення - в "навмисному вбивстві демонстрантів" - висунуті проти сина Каддафі Саїфа аль-Ісламу, а також глави розвідувальної служби Лівії Абдулли Сенуссі.Їх також оголошено в міжнародний розшук.
Відзначимо, в понеділок виповнилося 100 днів з початку військової операції НАТО в Лівії.
У Лівії тим часом не припиняються бої повстанців з урядовими військами, які відбуваються приблизно в 80 км від столиці країни, Тріполі.
Представник повстанців заявив, що запеклі зіткнення йдуть на підступах до міста Бір-аль-ганам. За його словами, повстанці мають намір незабаром взяти Тріполі, де сконцентровані сили, вірні Муаммару Каддафі.
Згідно з даними лівійського державного інформаційного агентства, в неділю сили міжнародної коаліції завдали нових ударів по цілях у Тріполі.
Як повідомив міністр оборони в Національній перехідній раді Лівії Джаляль Дгелі, через брак зброї та боєприпасів повстанцям доводиться зосереджувати свої зусилля на західному від Тріполі напрямку. Проте в найближчому майбутньому повстанці розраховують почати наступ на Тріполі і зі сходу. "Від тих, хто вирішив піти від Каддафі, ми чуємо, що коло підтримки лівійського лідера звужується з кожним днем, що його залишають навіть ті, хто був до нього дуже близький", - сказав Джаляль Дгелі.
Нагадаємо, в неділю уряд Лівії запропонував вирішити питання про перебування Муаммара Каддафі при владі на загальнонародному референдумі. Прес-секретар Каддафі Муса Ібрагім запропонував почати "національний діалог" і провести вибори під наглядом з боку ООН і Африканського союзу. "Якщо лівійський народ вирішить, що Каддафі повинен піти, то він піде. Якщо народ вирішить, що він повинен залишитися, то він залишиться при владі", - сказав він. При цьому він підкреслив, що Каддафі, правлячий Лівією з 1969 р., не збирається залишати країну.
У лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли верх прихильники глави держави Каддафі, і схід, контрольований повстанцями.
17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії лівійського уряду здійснювати польоти над територією країни. 31 березня керівництво операцією в Лівії перейшло до представників командування НАТО. А 1 червня Організація північноатлантичного договору продовжила операцію як мінімум до кінця вересня.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас