МЗС Грузії має намір відновити діалог з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС Грузії має намір відновити діалог з РФ

Казна та Політика
201
Міністерство закордонних справ (МЗС) Грузії передасть сьогодні посольству Швейцарії в Тбілісі призначену для Росії ноту, в якій висловлюється готовність до відновлення діалогу з Москвою, передає РБК.
Як пояснила журналістам заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе, Тбілісі ухвалив рішення про відновлення діалогу з Росією, оскільки суд ООН після подачі Грузією позову проти Росії про етнічну дискримінацію та повернення біженців закликав обидві сторони до діалогу.
"Оскільки суд ООН вважає, що Грузія, незважаючи ні на що, повинна вести діалог з Росією, ми сьогодні офіційно передамо посольству Швейцарії ноту з пропозицією Російській Федерації. У ній зафіксовано, що Грузія готова вести діалог з Російською Федерацією з приводу порушення відповідної конвенції. Ми сподіваємося, що у форматі діалогу цю тяжбу можна буде врегулювати", - сказала заступник міністра.
Вона також поінформувала, що 29 червня 2011 р. Генеральна асамблея ООН ухвалить резолюцію щодо Грузії, в якій буде зафіксовано, що грузинські біженці мають право на повернення додому і недоторканність свого майна в Абхазії і Південній Осетії. "Ця резолюція має абсолютно гуманітарний характер і передбачає гідне безпечне повернення біженців і вимушено переміщених осіб додому, а також сприяння цьому процесу", - повідомила Каландадзе.
Нагадаємо, 1 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовився розглядати позов Грузії до Росії з приводу подій в Абхазії і Південній Осетії. Пояснювалося це тим, що обидві сторони до подачі позову не спробували врегулювати його в позасудовому порядку.
Тбілісі, згідно з позовом, звинувачував Росію у загибелі протягом майже 20 років в Абхазії і Південній Осетії тисяч громадян Грузії, а також у тому, що понад 300 тис. грузинів були змушені стати біженцями.
Відзначимо, 27 травня ц.р. надзвичайний і повноважний посол Грузії в Україні Григол Катамадзе заявив, що Грузія не дасть згоди на вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ), поки Росія не залишить окуповані історичні грузинські території і не визнає, визнаний усім світом, офіційний грузино-російський кордон. "Росія прийшла до нас з війною, підсумок війни - 20% історичних грузинських територій окуповані. Росія пішла дуже далеко - в односторонньому порядку визнала незалежність грузинських територій. Єдина країна в якої з Росією залишилися проблеми зі вступом до СОТ - це Грузія", - заявив Катамадзе.
Нагадаємо, 8 березня ц.р. грузинська влада вкотре вимагає від Росії повернення контролю над роботою митних пунктів в Абхазії і Південній Осетії для можливості продовження переговорів щодо вступу РФ до СОТ.
Слід підкреслити, що Грузія протягом ряду років посідає негативну позицію щодо вступу РФ до СОТ. Вона пояснюється незацікавленістю у сприянні Росії, яку вважає налаштованою вороже щодо зовнішньополітичного курсу Грузії. Офіційний Тбілісі, зокрема, вимагає деокупації Абхазії і Південної Осетії - територій, незалежність яких Росія визнала після війни в серпні 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас