Політолог: Казус Тимошенко руйнує стереотип — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політолог: Казус Тимошенко руйнує стереотип

Казна та Політика
5088
Голова правління Інституту української політики Костянтин Бондаренко вважає, що європейські політики, дивлячись на Україну "крізь ту призму, яку їм підсовують окремі опозиційні політики", заважають реалізації її амбіційних планів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні в Берліні під час зустрічі з представниками німецьких засобів масової інформації.
Зокрема, відповідаючи на питання про нинішню ситуацію в Україні і заяви окремих європейських - в тому числі і німецьких - політиків про проблеми демократії в Україні, політолог зазначив: "Я знайомий з подібними заявами і розумію, що вони робляться або через щире бажання допомогти Україні, або ж через бажання допомогти Юлії Тимошенко, з якою багатьох німецьких політиків пов'язують давні дружні та ділові стосунки. Хоча ставити знак рівності між Тимошенко і демократією - велике перебільшення".
За словами політолога, Тимошенко по своїй суті не є демократичним політиком. Вона лише використовує демократичні гасла у своїй політичній риториці. На жаль, в 2010 році Україна не мала протистояння між "демократами" і "недемократами" - демократія в Україні повинна визріти в результаті внутрішніх соціальних процесів".
Як зазначив Бондаренко, "нещодавно в Брюсселі мій колега під час круглого столу сказав, що, в принципі, демократія може бути пов'язана з величезним рівнем корупції. Приклад - афінська демократія часів Перікла. ​​Я б ще додав українську демократію часів Ющенка і Тимошенко. Але чи це - шлях в Європу? Чи такі стандарти демократії сповідує Європа?".
На думку експерта, нинішній суд над Тимошенко - "це не стільки суд над колишнім прем'єр-міністром, це - спроба зробити перший крок у напрямку очищення суспільства від корупційного минулого".
"Це - прецедент: раніше в Україні політиків не судили за скоєні ними справи. Діяв принцип "рука руку миє" або "ворон ворону око не виклює". Зараз створюється прецедент, на основі якого будь-який з нинішніх політиків буде відчувати свою відповідальність за зроблене, оскільки казус Тимошенко руйнує стереотип безкарності та всепрощення. Принцип "Переможців не судять" більше не діє, бо сьогоднішні переможці завтра можуть бути переможеними", - заявив Бондаренко.
Резюмуючи сказане, він зазначив: "Сьогодні Україна стоїть перед трьома важливими завданнями. По-перше - це реформи та модернізація суспільства. По-друге - це спроба відірватися від цивілізаційної прикутості до Росії і зробити рішучий крок у бік Європи. По- третє - це спроба подолати корупцію".
"Усі завдання - величезної ваги. І німецькі політики, які сьогодні намагаються чіплятися до дріб'язкових моментів, звертаючи увагу на окремі випадки, а не розглядаючи ситуацію в цілому, більш того - дивлячись на Україну крізь ту призму, яку їм підсовують окремі опозиційні політики в Україні, не дають реалізуватися амбітним планам і проектам, які життєво необхідні Україні", - стверджує політолог.
"Так, - сказав Бондаренко, - можна днями і ночами твердити про недосконалість українського правосуддя і при цьому відверто тиснути на суд. Можна говорити про відсутність демократії і підтримувати тих, хто є демократом лише на словах. І що ми отримаємо в підсумку? Європа своїми руками відштовхне Україну, посилить Росію, поставить крапку на українських європейських перспективах, дозволить Україні й далі розвиватися як суспільству тотальної корупції та відсталості. Чи це бажаний результат?".
На його думку, "в Україні потрібно захищати не конкретну людину - навіть таку чарівну, як Юлія Тимошенко, - а принципи та перспективи".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас