Китай пустить іноземні інвестфонди на свій ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай пустить іноземні інвестфонди на свій ринок

Казна та Політика
222
Уряд Китаю схвалив рішення відкрити китайський ринок для іноземних інвестфондів. Тим самим відреагували на тиск з боку Євросоюзу і США, які вимагали цього кроку. Керівництво Китаю сподівається, що допуск іноземців на китайський ринок інвестицій сприятиме модернізації всієї фінансової системи КНР.
"Зарубіжні банки отримують ті ж права щодо створення інвестфондів, що і місцеві інститути", - оголосило відомство з фінансового нагляду в Пекіні. Таке послаблення означає посилення конкуренції та збільшення можливості вибору, а також поліпшення сервісу для китайських клієнтів.
На думку експертів, китайський ринок інвестфондів є хоч і недостатньо розвиненим, проте вельми перспективним: обсяги потенційних інвестицій оцінюються в багато сотень мільярдів євро.
"Показник норми заощадження в Китаї - один з найвищих у світі", - відзначає у зв'язку з цим Янбін Чен з Народного університету Китаю в Пекіні. Китайські домогосподарства направляють на депозити приблизно 40% своїх доходів. Для порівняння, американці зараз взагалі нічого не відкладають, а той же показник у Німеччині становить всього 11%.
При цьому найбільшою популярністю серед китайців поки користуються інвестиції в житлове будівництво: 70% їх загального обсягу - це вкладення у власну квартиру. Що стосується китайського ринку акцій, то він користується поганою славою через високу волатильність котирувань. Саме тому більшість китайців вважають за краще інвестувати в житло, сподіваючись таким чином забезпечити свою старість і застрахуватися від примх долі. У цій ситуації влада в Пекіні прагне підвищення привабливості цінних паперів і страхових полісів.
Втім, радикально прихід зарубіжних гравців на фондовий ринок Піднебесної стан справ на ньому не змінить. Ринок цей уже поділений між місцевими компаніями типу Huatai Securities або Everbright Securities, а також провінційними банками, які вже керують сотнями мільйонів депозитів. Крім того, через характерний для Китаю жорсткий контроль капіталу іноземні оператори не зможуть використовувати тут свій основний козир - інвестиції в закордонні активи. Це залишиться прерогативою лише місцевих супербагатіїв, які інвестують безпосередньо зі своїх рахунків в Гонконзі.
Цілком ймовірно, відкриття китайського фондового ринку стане вигідним у першу чергу найбільш великим міжнародним банкам на кшталт Citigroup або HSBC, які вже мають в Китаї свої філії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас