Мінфін Росії застеріг Путіна від зайвої щедрості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Росії застеріг Путіна від зайвої щедрості

Казна та Політика
609
Нарощування держвидатків в передвиборний рік загрожує фінансовій стабільності Росії, оскільки країна багатіє виключно за рахунок миттєвої зовнішньої кон'юнктури, сказав заступник міністра фінансів Сергій Шаталов.
Росія вийшла з кризи з дефіцитним бюджетом, і тільки завдяки високим цінам на нафту в 2011 році зуміла скоротити його приблизно до одного відсотка ВВП. Одночасно з наближенням виборів владний тандем прем'єра Володимира Путіна і президента Дмитра Медведєва роздає трильйонні обіцянки, чреваті, на думку Шаталова, дестабілізацією.
"Якщо будуть виконані всі ті програми, які заявив або заявляє уряд, навіть якщо вони не були затверджені бюджетним законодавством, ми ризикуємо, що витрати (бюджету) вийдуть на рівень близько 29 відсотків. А це вже, звичайно, дуже серйозна загроза для фінансової стабільності держави", - сказав Шаталов на російському економічному і фінансовому форумі у французькому Страсбурзі.
"Ми в умовах кризи нарощували витрати, і таке враження, що поки не готові відійти від цієї практики", - сказав Шаталов, навівши за приклад плановану пенсійну реформу, що вимагає витрат на рівні 4 відсотків ВВП, і обіцяне зростання військових витрат на 1,5 відсотка ВВП на рік.
У 2000-х роках витрати федерального бюджету були на рівні 16-18 відсотків ВВП, а в кризовому 2009 році зросли до 25 відсотків, після чого опустилися до 23 відсотків ВВП, і Мінфін розраховує утримати витрати на рівні 21-22 відсотків ВВП найближчими роками, сказав Шаталов.
"І це стійкий дефіцит, в якому ми тепер змушені жити досить довго. Він невеликий. Можливо, виявиться близько одного відсотка. Але за рахунок чого це відбувається? Це відбувається виключно за рахунок дуже сприятливої ​​кон'юнктури на нафту", - сказав Шаталов, який виступив через три дні після рішення західних країн-споживачів нафти продати частину стратегічного резерву, що обрушило нафтові котирування.
"Якщо ми будемо нарощувати витрати додатково, то може статися, що балансування нашого бюджету буде на рівні $200 за барель. Таких цін нам, природно, ніхто не гарантує", - сказав Шаталов.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас