Екс-глава ЦБ КНР: G20 повинна реформувати міжнародну валютну систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-глава ЦБ КНР: G20 повинна реформувати міжнародну валютну систему

Валюта
389
При G20 необхідно створити спеціальний орган для підготовки реформи міжнародної валютної системи. Ініціативу створення такого органу сьогодні озвучив голова ради Всекитайського фонду соціального забезпечення, а у минулому - глава Національного банку Китаю (ЦБ КНР) Дай Сянлун, передає РБК з посиланням на Reuters.
"G20 повинна підійти до реформи з усією серйозністю. Іншої такої можливості змінити валютну систему може і не бути", - заявив Дай Сянлун. За його словами, це потребуватиме великої відповідальності від членів "двадцятки", проте досягнення консенсусу дозволить забезпечити стабільність світової фінансової системи.
Крім того, Дай Сянлун торкнувся питання нарощування використання юаня в міжнародних економічних відносинах. "Останнім часом Пекін прагне підняти статус юаню, розраховуючи в перспективі перетворити його на світову резервну валюту. Китай - найбільший у світі кредитор, тому юань має всі підстави вийти на міжнародну арену. Монополія американського долара лише перешкоджає вільному руху капіталу", - сказав він.
Відзначимо, на думку експертів, перетворення юаня в конвертовану валюту стане однією з найбільших політичних змін відтоді, як Китай 30 років тому став на шлях ринкової економіки. Цей крок дозволить керівникам фондами більш вільно інвестувати в другу за величиною економіку світу. Конвертованість дозволить розблокувати внутрішні заощадження в розмірі 75,6 трлн юанів (11,6 трлн дол), що еквівалентно понад 80% ВВП США.
G20 являє собою формат міжнародних нарад міністрів фінансів і глав центральних банків, що представляють 20 економік. У сукупності на країни G20 припадають 90% світового валового національного продукту, 80% світової торгівлі (включаючи торгівлю всередині ЄС) і дві третини населення світу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас