Експерт: Якщо уряд не буде займатися популізмом, ми зможемо не думати про дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Якщо уряд не буде займатися популізмом, ми зможемо не думати про дефолт

Казна та Політика
466
В даний час ймовірність дефолту для України дуже мала. Про це у коментарі FINANCE.UA розповів експерт з фінансових ринків і макроекономіки, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен.
"Щодо України ще є ризики. Однак, на мій погляд, якщо не трапиться істотного спаду української економіки, з точки зору її зростання, наповнюваності бюджету податковими надходженнями.., і якщо уряд не буде проводити популістські методи напередодні парламентських виборів, ми зможемо спокійно прожити деякий час без питань про дефолт", - упевнений експерт.
За його словами, ситуація в Україні кардинально відрізняється від Греції: як за рівнем держборгу, так і за навантаженням, яке несе його обслуговування. Але в той же час наша економіка не має того привілею, який є, приміром, у США.
"Ми не можемо фінансувати свій борг виключно через гривневий ринок запозичень. Ресурсів на ньому дуже мало і для підтримки бюджетних витрат ми часто "ходимо" до інших кредиторів: до приватних інвесторів на ринок євробондів, або ж ми спілкуємося з МВФ, або, як торік, до Російського уряду, який через ВТБ видав Україні кредит 2 млрд дол.", - пояснив Вальчишен.
Він підкреслив, що оскільки бюджет України фінансується через зовнішні ринки, важливо розуміти, як оцінюють інвестори нашу кредитоспроможність.
Вальчишен зазначив, що протягом 2010 року кредитний ризик України знизився майже в два рази. Це, за словами експерта, свідчить про те, що уряд проводить політику, яка покращує кредитоспроможність України. Однак, це все ще не найкращий показник.
"На поточний момент наша кредитоспроможність відновлена. Але у нас ще є запас міцності для її поліпшення. Якщо дивитися на ринок CDS, наш держборг там оцінюється зі спредом близько 460 базисних пунктів. Щоб розуміти, як це співвідноситься між іншими країнами, наведу приклад сусідів по СНД Росії і Казахстану - у них спреди в районі 140-160 базисних пунктів, а отже, їх кредитоспроможність краща", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас