Росії пророкують боргову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росії пророкують боргову кризу

Казна та Політика
756
До 2030 р. Росія може зіткнутися з борговою кризою, подібною до грецької, якщо уряд не скоротить витрати, заявив економіст СБ по Росії Сергій Улатов на конференції "Ринки капіталу Росії та СНД", організованої в Лондоні журналом Euromoney, пишуть Ведомости.
Зараз ситуація стабільна завдяки дорогій нафті, а не зваженій макроекономічній політиці, додав Улатов: якщо нічого не зміниться, через 20 років Росія не зможе фінансувати свій держборг. Додатковим тягарем для бюджету стануть великі інфраструктурні проекти, у тому числі Олімпіада 2014 р. і Чемпіонат світу з футболу 2018 р., нагадує Улатов. Вже до 2015 р. не вдасться покрити дефіцит пенсійної системи, навіть якщо нафта як і раніше буде коштувати $115 за барель, вважає він.
Середня ціна бареля російської Urals з початку 2011 р. досягла $108. Але напередодні Міжнародне енергетичне агентство оголосило, що втретє в історії розпечатає свої стратегічні запаси нафти, щоб компенсувати брак поставок з Лівії та стримати зростання цін. В результаті нафтові котирування знизилися до чотиримісячного мінімуму, Urals втратила 5,2% і сьогодні торгується по $105,8 за барель. У російському бюджеті на цей рік закладена ціна в $75, дефіцит складе 1,3% ВВП, а при $115 - менше 0,5%, заявив міністр фінансів Олексій Кудрін на минулому тижні.
Більш серйозна довгострокова проблема - ненафтовий дефіцит, вважають у СБ: у 2011 р. він складе 11,1% ВВП. Зараз у Росії немає проблем з фінансовою стабільністю, заспокоюють експерти СБ в останній доповіді про російську економіку: рівень держборгу не викликає побоювань (10% ВВП), міжнародні резерви - понад $520 млрд. Повторення грецької боргової кризи в Росії малоймовірно, додає головний економіст BNP Paribas Юлія Цепляєва: навіть при самому песимістичному сценарії держборг не наблизиться до 100% ВВП, а за 10 років при зростанні ВВП більше 3% на рік держборг зросте до 15-17%. До того ж, ціни на нафту обіцяють бути високими: прогноз МЕА на найближчу п'ятирічку - $103 за барель. Продуктивніше звернути увагу не на фіскальну стабільність, а на диверсифікацію економіки: нафтова галузь посилюється в міру деградації всіх інших, вважає Цепляєва.
Дефіцит бюджету Греції становить 10,5% ВВП, держборг - 330 млрд євро, або 134% ВВП. Кредитний рейтинг від агентства Standard & Poor's - ССС, прогноз "негативний".
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас