Уряд врегулює проблемні питання кредитної кооперації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд врегулює проблемні питання кредитної кооперації

Кредит&Депозит
348
Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо врегулювання проблемних питань кредитної кооперації. Про це УНН повідомили в прес-службі Держфінпослуг.
Проект документа розроблений на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 29.04.2011 №76881/8/1-10 до постанови Верховної Ради України "Про затвердження звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин і причин сучасного стану справ в системі кредитної кооперації".
У зв'язку з нестабільною ситуацією в сфері кредитної кооперації, починаючи з 2009 року спостерігалося накопичення проблем з платоспроможністю кредитних спілок і, як наслідок, формування системного характеру невиплат депозитних коштів членам кредитних спілок. При цьому в більшості випадків причиною невиконання зобов'язань з виплати депозитних вкладів є зловживання з боку керівництва спілок.
У певної частини кредитних спілок є проблеми, пов'язані з неналежним управлінням, дотриманням корпоративних принципів, надмірною ризиковою політикою. Ці та інші проблемні моменти показали, що в законодавстві, що регулює відносини у сфері кредитної кооперації, є достатньо прогалин, а його норми потребують концептуального вдосконалення як в частині діяльності кредитних спілок, так і в організації їх корпоративного управління і державного нагляду.
З огляду на це, план заходів щодо врегулювання проблемних питань кредитної кооперації передбачає провести велику роботу з розробки нових і вдосконалення чинних актів законодавства про діяльність кредитної кооперації. Мета цієї роботи - поліпшення ситуації на ринку кредитної кооперації, в тому числі шляхом стабілізації діяльності кредитних спілок та забезпечення повернення депозитних вкладів їх членів спілки; підтримка подальшого розвитку кредитної кооперації, вдосконалення пруденційного нагляду за кредитними спілками; мінімізація впливу на діяльність кредитних спілок кризових явищ, які можуть виникнути в майбутньому, і зменшення зловживань з боку керівництва кредитних спілок (обмеження готівкових операцій; зобов'язання надавати інформацію регулятору за виданими кредитами, депозитами, складу органів управління; чітке обмеження обсягів кредитів; гарантування вкладів і т.д.).
План заходів передбачає також інформування громадськості про діяльність кредитних спілок, про можливості та ризики роботи кредитної кооперації.
Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів щодо врегулювання проблемних питань кредитної кооперації" дозволить забезпечити подальший розвиток діяльності кредитних спілок та захистити права і інтереси громадян України - членів кредитних спілок.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас