Вчені з'ясували, що людина навчила собак гавкати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені з'ясували, що людина навчила собак гавкати

747
Домашні собаки гавкають частіше від своїх диких родичів через те, що люди протягом тисячоліть навмисно відбирали тварин, які гавкали частіше від інших.
Такий висновок зробив угорський дослідник Чаба Молнар, аналізуючи характеристики собачого, передає Лента.ру.
Дорослі дикі собаки і вовки практично ніколи не гавкають - цей процес характерний, в основному, для цуценят. Собаки, які живуть з людьми, навпаки, гавкають дуже часто. Молнар припустив, що така особливість домашніх собак стала результатом спрямованої селекції.
Вчений виділив дві основні умови, за якими люди відбирали гавкаючих собак. Перше - звуки, які вони видають, повинні нести інформацію про якісь зовнішні обставини (наприклад, наближення ворога) або внутрішній стан собаки. Друге - гавкіт повинен бути однозначно інтерпретований людьми.
Учений з'ясував, що гавкіт всіх собак має характерну акустичну структуру, однак вона не зберігалася, коли собаки гавкали, граючи одна з одною. Молнар вважає, що така однаковість з'явилося в результаті селекції - люди спеціально відбирали собак, гавкіт який вони могли розуміти. Звуки, що видаються собаками під час ігор одне з одним, не мали значення для господарів, тому вони не потрапили під тиск відбору і залишилися різноманітними.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас