Аграрний фонд закупив 860 тис. т зернових нового врожаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрний фонд закупив 860 тис. т зернових нового врожаю

Аграрний ринок
191
Аграрний фонд закупив 860 тис. тонн зерна нового врожаю через ТОВ "Хліб Інвестбуд". Про це повідомив генеральний директор Аграрного фонду Сергій Хорошайлов, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.
"До формування державного інтервенційного фонду ми приступили ще в березні, користуючись механізмом форвардних закупівель зерна. У цій програмі взяли участь близько 1200 сільськогосподарських підприємств з усіх областей України. Їм вже виплачено 70% вартості укладених контрактів. Залишок суми вони отримають після поставки зерна на сертифіковані елеватори", - зазначив Хорошайлов.
За його словами, загальний обсяг фінансування, передбачений урядом для формування державного інтервенційного фонду в 2011-2012 маркетинговому році, становить 7,2 млрд грн, що перевищує сукупний обсяг такого фінансування за три попередні роки.
Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів, для формування продовольчого резерву цього року буде здійснено закупівлю 1,05 млн т пшениці, 90 тис. тонн жита, 40 тис. тонн ячменю, 35,28 тис. тонн гречки, 30 тис. тонн кукурудзи, 247,6 тис. тонн цукру-піску.
За словами керівника Українського гідрометеорологічного центру Миколи Кульбіди, урожай зерна в 2011 р. в Україні може становити від 42,5 до 44,5 млн т.
8 червня ц.р. прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна планує зібрати не менше 40 млн т зернових в 2011 р.
Раніше, в квітні міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що для забезпечення продовольчої безпеки країни, щоб уникнути цінового коливання на продовольчі товари і щоб уникнути квотування сільськогосподарських товарів, цього року уряд України виділив 5 млрд грн на проведення форвардних закупівель.
4 квітня Присяжнюк заявляв, що зернотрейдери повинні інвестувати у вирощування в Україні зернових. За словами міністра, закуповувати зерно за форвардними контрактами компанії будуть зобов'язані після прийняття законопроекту, розробленого урядом, згідно з яким зернотрейдери зможуть експортувати зерно тільки за умови його закупівлі за форвардними контрактами. В обмін на здійснення форвардних закупівель уряд відмовиться від обмежень на вивезення зернових.
Зазначимо також, що в лютому ц.р. Аграрний фонд України почав закупівлю сільськогосподарської продукції по форварду, про що повідомив заступник міністра аграрної політики і продовольства Сергій Тригубенко. "Зараз Аграрний фонд проводить форвардні контракти, закуповуючи майбутній урожай у сільськогосподарських виробників", - повідомив С.Тригубенко. - Ми плануємо на 3,5 млрд грн провести форвардні закупівлі, провести попередні оплати сільськогосподарським виробникам за майбутній урожай".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас