S&P: банківській системі РФ потрібно до 7 років для подолання наслідків кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: банківській системі РФ потрібно до 7 років для подолання наслідків кризи

Казна та Політика
171
На те, щоб подолати наслідки світової кризи, банківській системі Росії буде потрібно ще 5-7 років. Таку думку висловила в ефірі програми РБК-ТВ "Діалог з Сергієм Алексашенко" керівник напрямку "Рейтинги фінансових інститутів Росії та СНД" рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P) Катерина Трофімова.
Гостя програми послалася на спеціальну доповідь, опубліковану агентством в травні і яка містить прогноз за основними кількісними показниками банківської системи РФ на найближчі два роки. Згідно з доповіддю, загальний прогноз з російської банківської системи - помірно позитивний.
Ведучий програми, директор з макроекономічних досліджень Вищої школи економіки Сергій Алексашенко, коментуючи прогноз рейтингового агентства, зазначив, що в доповіді все виглядає досить оптимістично: банківська система зростає, банківські активи до ВВП - теж. Крім того, банківська система знову виходить на міжнародні ринки, починає щодо активно позичати гроші.
У відповідь Трофимова застерегла від зайвого оптимізму: "Дуже важливо розділяти кількісні та якісні показники. Безумовно, як ми констатуємо в наших прогнозах, кількісні показники мають тенденцію до зростання. Ми бачимо передумови для поступової активізації кредитування". "Підвищується попит з боку клієнтів не тільки на рефінансування своїх кредитів або поповнення оборотних коштів, але вже починають інвестувати, це дуже важливий позитивний сигнал для розвитку економіки. Якісні показники фрагментарно змінюються, наприклад якість кредитів. Безумовно, воно поліпшується, вже помітний хороший прогрес, і ми вважаємо, що тенденція продовжиться", - додала Трофимова.
Алексашенко попросив уточнити - за рахунок чого поліпшується якість кредитів: позичальники виходять з кризи і починають рости або ж банки видають нові кредити, саме вони покращують загальний портфель.
Представниця S&P пояснила, що тут існують різноспрямовані тенденції. Але якість кредитів багато в чому пов'язано і з тим, наскільки ефективно функціонує економіка. "Загальна ситуація сигналізує про те, що бізнес адаптується до нових умов: ми бачимо, що оздоровлюється, зокрема, реструктурований портфель банків, кредити знову починають обслуговуватися, відсотки сплачуються. Безумовно, існують і серйозні проблемні частки в портфелях. Ми вважаємо, що за деякими категоріями кредитів буде потрібно ще від 3 до 5 років, щоб повернутися до докризових рівнів. Поки не можна святкувати перемогу", - сказала Трофимова.
"Ще 3-5 років (на додачу до двох прогнозних років з доповіді S&P)? Тобто треба від 5 до 7 років на те, щоб подолати наслідки кризи в банківській системі?" - уточнив Алексашенко. "Якщо не виникне нова криза", - додала до цього Трофимова.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас