Світовий банк: до 2030 року Росія може влізти в боргову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: до 2030 року Росія може влізти в боргову кризу

Казна та Політика
476
До 2030 року Росія може зіткнутися з такою ж борговою кризою, як Греція, якщо уряд країни не скоротить витрати, вважає економіст московського відділення Всесвітнього банку Сергій Улатов. Його цитує Bloomberg.
"До 2030 року рівень зовнішнього боргу країни стане нестійким, як сталося в Греції", - заявив Улатов на форумі ринку капіталів Росії і СНД, який проходить в Лондоні. "Зараз основною підтримкою для російської економіки є високі ціни на нафту і не занадто обачна макроекономічна політика", - продовжує він.
Міністр фінансів РФ Олексій Кудрін цього тижня закликав уряд обмежити щорічне збільшення витрат на 4% для стабілізації державних фінансів і уникати державного патерналізму в управлінні економікою. За словами міністра, дефіцит бюджету може зменшитися до 0,5% ВВП цього року, якщо ціна на нафту буде в середньому 115 доларів за барель, відзначає видання.
Ціни на нафту впали до найнижчого за останні 4 місяці рівня після того, як Міжнародне енергетичне агентство заявило про те, що його країни-учасниці почнуть випускати сиру нафту зі стратегічних резервів. Російська експортна нафту марки Urals crude коштувала цього року в середньому 108 доларів за барель, а на сьогоднішній день її ціна знизилася на 5,2% і склала 105,83 долара за барель.
До 2015 року Росія буде не в змозі покрити нестачу коштів у Пенсійному фонді, навіть якщо ціни на нафту залишаться на рівні беззбиткової в 115 доларів за барель, говорить Улатов.
Масштабні інфраструктурні проекти, такі як проведення зимових Олімпійських ігор у Сочі в 2014 році та Чемпіонату світу з футболу в 2018-му, створять додаткове бюджетне навантаження, стверджує економіст. "Росії доведеться брати кредит. Зараз у країні є достатньо потужностей, але наскільки їх вистачить?" - говорить він.
Світовий банк неодноразово заявляв, що Росія, найбільший у світі експортер енергетичних ресурсів, ймовірно, накопичить грошово-кредитні надлишки цього і наступного року через високі ціни на нафту, нагадує економіст.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас