ЄБРР добре пішло пиво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР добре пішло пиво

Фондовий ринок
838
Колишні власники російської "Пивоварні Івана Таранова" (ПІТ) Євген Кашпер та Олександр Лівшиць, які претендують зараз на купівлю українського пивзаводу "Радомишль" підприємця Петра Порошенка, залучають інвесторів для розвитку своєї компанії Oasis. ЄБРР викуповує 20% активів Oasis в СНД, а один з найбільших в Німеччині виробників пива - Oettinger - 12,5%. ЄБРР може профінансувати і купівлю українського підприємства.
Про те, що ЄБРР має намір виділити $20 млн кіпрській HC Oasis CIS Limited ("Oasis СНД"), йдеться на сайті банку. Джерело в Oasis розповіло, що в обмін ЄБРР отримає близько 20% акцій "Oasis СНД". У лондонському офісі ЄБРР підтвердили, що розглядають можливість входження в акціонерний капітал "Oasis СНД": рішення може бути затверджене 26 липня.
Співвласник Oasis Євген Кашпер відмовився коментувати угоду з ЄБРР. Але розповів, що два місяці компанія Oettinger (в Німеччині є четвертим за величиною виробником пива з ринковою часткою в 2010 році 6,7%, за даними Euromonitor) отримала 12,5% в "Oasis СНД" приблизно за $10 млн. Представник Oettinger Ірена Канєва підтвердила угоду: "Дана інвестиція - наша перша спроба виходу на міжнародні ринки".
Oasis Beverages створена в 2010 році колишніми власниками "Пивоварні Івана Таранова" Євгеном Кашпером і Олександром Лівшицем для об'єднання всіх належних їм активів у виробництві пива та інших напоїв. Oasis займається випуском і дистрибуцією власних марок "Жигулі" і "Моспиво", а також ліцензійних - Oettinger, Coors Light, Faxe, Bear Beer, газованого напою Orangina, енергетика Effect, соків Pago. Також є імпортером пива Erdinger, Budweiser, води St. Pellegrino, Vittel, холодного чаю AriZona та ін. У Oasis Beverages входять компанії "Oasis Росія" (завод в Митищах і система дистрибуції) та "Oasis СНД" (у Білорусії - соковий завод "Стара фортеця" потужністю 700 тис. гкл на рік і контрактне виробництво пива на заводі "Криниця", в Казахстані - дистрибуція напоїв).
Незабаром серед активів Oasis може з'явитися пивзавод "Радомишль", що входить до групи "Укрпромінвест" Петра Порошенка. У травні Oasis CIS оголосила, що викупить майже 100% підприємства, включаючи емісію акцій, яку акціонери вирішили провести 31 березня для збільшення статутного капіталу на 114%, до 319 млн грн. Кашпер угоду не підтверджує. Але вже тоді в матеріалах ЄБРР наголошувалося, що Oasis планує масштабну експансію на ринки України, Казахстану і Білорусії. Рішення про виділення $20 млн. кредиту буде розглянуто банком на раді директорів 28 червня, зазначив учора провідний радник ЄБРР Антон Усов. Раніше він уточнював виданню, що, якщо рада директорів прийме позитивне рішення, кредит буде видаватися не для купівлі одного заводу, а для масштабного регіонального проекту. "Портфель Oasis ще не сформований до кінця, про будь-які угоди говорити рано", - зазначив учора Усов.
"Всі кошти підуть на розвиток нашого бізнесу, включаючи угоди M & A в Казахстані та інших країнах СНД", - зазначив ред Євген Кашпер. Джерело, близьке до Oasis, зазначило, що найближчим часом компанія закриє угоду про купівлю 25% казахстанського Першого пивзаводу, одного з найстаріших пивоварних підприємств республіки, яке буде перезапущене в 2012 році: після відкриття його потужність складе 500 тис. гкл на рік. "У Oasis є можливість в майбутньому збільшити свою частку", - уточнив співрозмовник. Президент "Oasis СНД" Олег Скрипка підтвердив, що компанія збирається найближчим часом придбати майданчик у Казахстані, де буде розливатися марка Oettinger, напої Effect, Orangina та ін.
Кашпер каже, що в 2012 році фінансовий інвестор, яким можуть стати ЄБРР або IFC, буде запрошено також в капітал всієї компанії Oasis або її філії "Oasis Росія". Інвестору буде запропоновано 10-15%. "Ми думаємо збільшити діючі потужності на заводі в Митищах з 3 до 7 млн гкл, на додаток до цього будемо розглядати можливість придбання окремого об'єкта під завод напоїв у Московському регіоні або регіональний об'єкт під другий пивзавод", - зазначив підприємець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас