Гаранти поглинань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гаранти поглинань

207
За підсумками першого півріччя світовий ринок злиттів і поглинань зріс на 40%, до $1,4 трлн. Це зростання забезпечили в основному енергетичні та фінансові компанії розвинених країн. Водночас на ринках, що розвиваються обсяги продажів і покупок компаній скоротилися на 20%.
Півріччя, що закінчується, виявилося найкращим для ринку злиттів і поглинань з 2008 року - світовий обсяг оголошених і завершених M&A склав $1,4 трлн, що на 40% більше, ніж рік тому, свідчить дослідження компанії Thomson Reuters. Посилення ринкової нестабільності через нові проблеми Греції і єврозони призвело до того, що обсяг угод M&A в II кварталі склав $611 млрд, що на 23% менше, ніж у I кварталі ($791 млрд).
Загальне зростання за півріччя сталося багато в чому завдяки активізації американських і європейських компаній, обсяг участі яких в угодах M&A зріс порівняно з минулим роком на 35% і 61% відповідно. Частка США у світовому ринку M&A з початку року склала 42%, Європи - 27%.
Найбільше з початку року купували американці - вони оголосили або здійснили поглинання на $116,9 млрд. На другому місці - Великобританія ($63,5 млрд), на третьому - Японія ($35,8 млрд). Американські компанії є також найбільш привабливими для поглинань - як об'єкт покупки вони брали участь в угодах на загальну суму $89,9 млрд, на другому місці британські компанії ($40,6 млрд), на третьому - австралійські ($32,5 млрд). Обсяг M&A на ринках, що розвиваються, навпаки, скоротився на 20%, склавши всього $166 млрд, або 12% від загальносвітового обсягу M&A (рік тому - 21%). На першому місці з великим відривом йде Китай, чиї компанії здійснили M&A як покупця на $44,4 млрд (13%) і як об'єкта поглинання на $44 млрд (13%). Потім йдуть Південна Корея, Мексика і Бразилія.
Провідним посередником в угодах M&A в першій половині цього року став, як і минулого року, Goldman Sachs.
Він взяв участь в 176 угодах, заробивши на цьому $339,7 млн. Друге місце зберіг за собою Morgan Stanley - $306,4 млн комісійних за 144 угоди. На третє місце вийшов швейцарський Credit Suisse, потіснивши Deutsche Bank, який цього року відкотився на сьоме місце.
Найбільшою угодою M&A в першій половині року став викуп привілейованими акціонерами страхової групи AIG в уряду США акцій цієї компанії на $59 млрд. Угода відбулася в січні в рамках повернення страховиком держдопомоги, отриманої в розпал фінансової кризи восени 2008 року. На другому місці - покупка американською телекомунікаційною компанією AT&T американського мобільного підрозділу Deutsche Telekom - T-Mobile USA - за $39 млрд у березні. На третьому місці - покупка американської енергокорпораціей Duke Energy свого місцевого конкурента Progress Energy за $26 млрд у січні. Енергетики разом з фінансистами взагалі стали найактивнішими покупцями і продавцями цього року. На першому місці в M&A компанії енергетичного сектора, які провели або оголосили угоди на $234 млрд, або 17% від загального обсягу. На другому - компанії фінансового сектора з $210,5 млрд, або 15%.
Коментуючи підсумки півріччя на ринку M&A, глава Thomson Reuters з глобальних операцій Леон Сондерс Калверт заявив: "Причиною для оптимізму може бути відновлення активності приватних інвестфондів і більше високоризикових транскордонних і дуже великих угод у всіх секторах, що допомогло збільшити загальний обсяг угод з початку року. Зниження активності на ринках, що розвиваються - досить цікавий процес, який швидше за все приверне увагу міжнародної інвестбанківської спільноти, особливо враховуючи останні тенденції щодо розміщення ресурсів на ринках, що розвиваються".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас