Київ виявився дорогим містом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ виявився дорогим містом

Казна та Політика
347
Потреба Києва в рефінансуванні зовнішнього боргу змусила міськраду погодитися на підвищення максимального рівня прибутковості майбутнього випуску єврооблігацій з 7,8% до 9,6% річних. Залучення $300 млн необхідно місту, щоб до середини липня розрахуватися зі своїми зовнішніми кредиторами. Учасники ринку вважають, що Київ домовиться з інвесторами на 8,5-8,7%, оскільки в нього немає серйозних альтернатив.
Київська міська рада вчора прийняла рішення підняти максимальний рівень процентної ставки планованого випуску єврооблігацій. Цінні папери міста на суму $ 300 млн можна буде розмістити з прибутковістю до 9,6% річних, тоді як спочатку депутати давали згоду на ставку до 7,8%. Рішення про розміщення п'ятирічного кредиту було прийнято 25 травня.
Планка в 7,8% вважалася прийнятною, оскільки Мінфін ще тиждень тому залучив $1,25 млрд на 5 років під 6,25%. Однак інвестори проявили до боргів міста слабкий інтерес - рейтинг Києва CCC + (за даними S&P) нижче, ніж рейтинг B у України. "Пропонуючи нові випуски, потрібно враховувати вартість паперів, якими вже торгують, 7,8% - занадто низько. Випуск з погашенням в 2015 році терміном на 3,5 року має прибутковість 8,4%. Це передбачає наявність премії до кривої суверенних єврооблігацій на рівні 150 базисних пунктів.
Відповідно, п'ятирічний випуск повинен бути не дешевше 8,5-8,7%, - вважає аналітик ІК 'Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.- Ринок зараз не в кращому стані. Інвестори проявляють обережність стосовно ринків, що розвиваються, у зв'язку з подіями в Греції".
Заступник голови Київської міськдержадміністрації Руслан Крамаренко заявив столичним депутатам, що новий максимальний поріг схвалений Мінфіном. "Щоб здійснити зовнішню позику, інвесторам було запропоновано презентацію Києва в ключових фінансових центрах - Лондоні, Женеві, Цюріху, Нью-Йорку. Проведені консультації показали, що реалістична прибутковість кредитів лежить в коридорі 8-9,6%.
Сьогодні котирування однорічних облігацій становить 6,92%, чотирирічних - 8,41%. Після додаткових консультацій з Мінфіном верхня межа в понеділок була переглянута до 9,6%, - повідомив Крамаренко.- Інтерес інвесторів є, остаточний розмір ставок встановиться після формування книги заявок".
За його словами, книга заявок буде відкрита 27 червня, а закриється до 29 червня. Це рішення підтримали 86 депутатів. У них не було альтернативи. Києву до 15 липня треба погасити бонди на $200 млн, продані в 2004 році під 8,625% річних. Щоб повернути ці кошти 6 липня, Руслан Крамаренко запропонував депутатам провести 30 червня позачергову сесію. Решта $100 млн будуть витрачені на соціально-економічний розвиток.
Учасники ринку не сумніваються, що Києву доведеться випускати папери за завищеною ціною. "Фінальна прибутковість може бути на рівні 8,5-8,75% при первинних побажаннях Києва нижче 8%, а інвесторів - вище 9%. Перенесення розміщення на осінь малоймовірне, тому що 15 липня має відбутися погашення попереднього випуску бондів, - стверджує керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Андрій Герус.- Нерозміщення або перенесення ще більше ускладнить можливість оплати боргів. Таку суму важко буде перекрити за рахунок інших джерел, єдиним варіантом може стати фінансова підтримка уряду". При цьому експерти відзначають високі ризики квазісуверенних цінних паперів столиці. "Стан київського бюджету такий, що він вже протягом довгого часу для виплати купонів користується коштами єдиного казначейського рахунку, - говорить Анастасія Головач.- Питання: чи має Київ можливість позичити долари дешевше? Інших варіантів з більш низькою ціною швидше за все нема".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас