Житло зведуть на карту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло зведуть на карту

Нерухомість
799
Уряд планує розтягнути до 2013 року процес легалізації індивідуальних житлових будинків, побудованих до закінчення 2009 року. Зареєструвати будинки можна буде безкоштовно на основі заяви та документа, що підтверджує право власності на землю. Зараз платежі за введення житла в експлуатацію, включаючи неофіційні, досягають 6 тис. грн. Учасники ринку побоюються, що зміна правил не убезпечить власників житла від корупції з боку місцевої влади і може погіршити якість будівництва.
У Держкомпідприємництві погодили проект наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, яким пропонується безкоштовно приймати в експлуатацію індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) споруди, прибудови до них, а також громадські будівлі I і II категорій складності, побудовані незаконно до 31 грудня 2009 року. Такий дозвіл дає закон "Про регулювання містобудівної діяльності".
Порядку 31 тис. територіальних відділень Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) зможуть вводити будівлі в експлуатацію до 30 січня 2013 року. "Органи ДАБІ будуть зобов'язані зареєструвати об'єкт на основі декларації про готовність до експлуатації та документів, що підтверджують право власності громадянина на землю, - зазначив уповноважений Кабміну з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський. - Ми поки не підраховували, скільки коштів вдасться заощадити, але зараз ввести будинок в експлуатацію коштує близько тисячі гривень".
До 31 грудня 2010 року за спрощеною процедурою було зареєстровано 24 тис. індивідуальних житлових об'єктів загальною площею 1,5 млн кв. м. Згідно з постановою Кабміну № 1035, всі приватні будинки (площею до 350 кв. м, плюс господарські споруди - до 150 кв. м), побудовані в 1992-2008 роках без дозволу на виконання будівельних робіт та проведення техогляду будівельних конструкцій та інженерних мереж , брали в експлуатацію органи ДАБІ на підставі заяв громадян. З 1 січня 2012 року за неузаконені, самовільно зведені до кінця 2008 року об'єкти громадяни заплатять штраф розміром 50% вартості споруди.
Джерело в Мінрегіонбуді повідомило, що реєстрація двоповерхового будинку обходилася в 5-6 тис. грн: "Довідки в БТІ та сертифікати на відповідність держстандартам стоять 1-1,5 тис. грн. Крім цього, від громадян, які самовільно звели будинок, місцева влада вимагає сплати штрафу за несвоєчасну реєстрацію будівлі - до 5% від вартості будівлі. Тепер місцеві бюджети цих коштів позбудуться". Учасники ринку вважають, що ініціатива потребує доопрацювання. "Будинки небезпечно здавати в експлуатацію без проходження експертиз з безпеки. Якщо будинок, побудований з порушенням норм, зареєструють і здадуть в оренду, можуть постраждати люди. Тому механізми контролю виключати не можна", - зазначив член Союзу фахівців з нерухомості України Всеволод Жоголєв. "Ця ініціатива не виключає корупційної складової. Все одно в населених пунктах та сільській місцевості виконкоми будуть вимагати оплату за введення будинків в експлуатацію і навмисно затягувати процес у випадку, якщо громадянин відмовляється їм платити", - припускає генеральний директор Astrum Real Estate Ігор Чорний.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас