Операція зі зломом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція зі зломом

Кримінал
1160
Вчора прес-секретар Служби безпеки Марина Остапенко повідомила, що українські спецслужби вперше знешкодили групу хакерів, що діяли в міжнародному масштабі. За її словами, зламники, використовуючи комп'ютерний вірус Conficker, отримували доступ до рахунків в іноземних банках, переводили з них гроші на свої рахунки і легалізували, купуючи автомобілі, нерухомість і цінні папери. "Клієнтам було завдано збитків розміром більше $72 млн", - уточнила Остапенко. Вона додала, що хакери не тільки викрадали банківські реквізити користувачів, але ще й отримували гроші за продаж фальшивого антивірусного програмного забезпечення.
Вперше атака вірусу Conficker була зафіксована в 2008 році. Шкідлива програма надходила до користувачів інтернету під виглядом листа, після чого вірус активувався і завантажував на комп'ютер два файли. Перший - черв'як, що краде персональні дані і розсилає до 80 тис. спам-повідомлень щодня. Другий - фальшивий антивірус SpywareProtect, який вимагав від користувача $49,95 за очищення комп'ютера. Всього вірус вразив понад 30 млн комп'ютерів по всьому світу.
Начальник управління контррозвідувального забезпечення інформаційної безпеки держави СБУ Віталій Хлевицький повідомив, що при затриманні хакерів працівники СБУ співпрацювали, зокрема, з федеральним бюро розслідування США. "В Україні було виявлено 16 учасників угруповання, у тому числі її організатори та координатори, які проживали в Києві, Харкові та Луганську. Всього пройшло 30 обшуків, з них 19 - в Україні. Наші партнери в Латвії вилучили понад 30 комп'ютерних серверів і затримали ще двох членів угруповання. Заарештовано більше 40 банківських рахунків в Латвії та на Кіпрі", - уточнив Хлевицький.
За його словами, в будинках і офісах хакерів співробітники СБУ вилучили понад 74 комп'ютерів, 300 носіїв електронної інформації, документи та гроші. За словами чиновника, зараз вирішується питання про порушення кримінальної справи.
Віталій Хлевицькийтакож зазначив, що Кримінальний кодекс України передбачає занадто м'які санкції за кіберзлочини - позбавлення волі строком від трьох до шести років. "Цього недостатньо, оскільки щорічний приріст таких злочинів в Україні становить 30%.
Тому СБУ розробляє законопроект, що посилює відповідальність за кіберзлочини до 15 років позбавлення волі, і має намір звернутися до президента Віктора Януковича з проханням внести його до парламенту", - розповів Хлевицький.
Варто відзначити, що Україна не перша країна, що збирається посилити покарання для хакерів. Нагадаємо, президент США Барак Обама, стурбований діяльністю міжнародної хакерської групи Lulz Security, яка здійснила за останній місяць ряд атак на ресурси великих комерційних і урядових структур, вніс у конгрес законопроект про кібербезпеки, що збільшує термін тюремного ув'язнення для хакерів з 10 до 20 років. На думку в. о. керівника українського представництва ФБР Брента Сміта, "хакерством охоплений весь світ, і з цим явищем необхідно боротися".
Разом з тим вітчизняні експерти переконані, що хакери не загрожують клієнтам українських банків. "При використанні інтернет-банкінгу особливих ризиків для користувача немає, - вважає фінансовий аналітик Роман Бублик. - У 80% випадків несанкціоновані атаки відбуваються через витік внутрішньої інформації, оскільки співробітники банку "злили" інформацію, необхідну для злому системи безпеки".
Його підтримує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко: "В Україні хакерські атаки мають поодинокий характер, у нас з цим набагато спокійніше, ніж в Європі чи Росії. Система захисту персональних даних клієнтів в наших банках краща, ніж в іноземних. Але, з іншого боку, на цю інформацію часто роблять замах державні органи - податкова, КРУ, - які хочуть отримати, наприклад, дані про стан бізнесу певних осіб. Ми відбиваємося від цих спроб протягом 20 років".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас