Франція хоче розширити список системних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція хоче розширити список системних банків

Казна та Політика
246
Список системоутворюючих банків повинен бути максимально великим, заявило джерело в уряді Франції. Банки, які потраплять у цей список, очікують на більш суворі вимоги до рівня капіталу, ніж передбачає "Базель III". Втім, попадання в горезвісний перелік є, на думку аналітиків, швидше благом.
Провідні світові політики продовжують дискусії про те, які банки повинні бути віднесені до системно значущим. "Нам здається, що цей список має бути настільки великим, наскільки це можливо", - цитує Reuters слова джерела в уряді Франції, яка головує цього року в G20. За його словами, до переліку повинні потрапити більшість французьких банків, оскільки "банківська система країни є високо концентрованою".
Які конкретно банки увійдуть до списку системно значимих фінансових інститутів, поки невідомо. Очікується, що в переліку опиняться французькі Societe Generale і Credit Agricole, а також німецькі Deutsche Bank і Commerzbank. За даними аналітиків Morgan Stanley, додаткові обмеження торкнуться і HSBC, і Citigroup. Не виключено, що туди також увійдуть великі банки з країн, що розвиваються. Аналітик The Economist Intelligence Unit Стівен Леслі не виключає, що в цей список потрапить і російський Сбербанк. Поки що очікується, що всього в ньому буде близько 25 банків.
Попередній варіант списку системоутворюючих банків Рада з фінансової стабільності (FSB), якій "велика двадцятка" доручила його розробити, представить 18 липня. Того ж місяця цей документ буде опубліковано, а остаточне рішення лідери G20 схвалять, швидше за все, в листопаді.
До банків, які визнані системно значущими, будуть висунуті більш високі вимоги за рівнем власного капіталу, ніж накладає "Базель III". Рівень капіталу в них, як очікується, буде більше базельських 7%. Яке конкретно збільшення потрібне від тих чи інших банків, до кінця незрозуміло: це питання з четверга по суботу обговорює Базельський комітет з банківського нагляду. Очікується, що ця надбавка буде коливатися між 0,5 і 2,5% активів, зважених за ризиком залежно від банку.
Втім, попадання в горезвісний список, на думку аналітиків, створить для цих банків певні переваги. Високий рівень капіталу полегшить їм фінансування на ринках, оскільки кредитори отримають своєрідну гарантію від держави, що ці банки будуть врятовані в разі можливої ​​кризи. Так, голова ради директорів HSBC Дуглас Флінт ще в березні заявляв, що буде радий попаданню HSBC в цей список, оскільки зарахування банку до рангу системно значущих зробить його більш привабливим для клієнтів та інвесторів. "Усі бояться бути відсунутими на задній план, якщо не потраплять в список", - сказав Bloomberg юрист Clifford Chance Саймон Глеесон.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас