Поголовний набір. Ринок праці виходить з кризи, зарплати - ні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поголовний набір. Ринок праці виходить з кризи, зарплати - ні

Казна та Політика
6555
Ринок праці поступово оживає. Однак на докризові зарплати найближчим часом чекати не варто.
Якщо вірити Держкомстату, в Україні один з найнижчих рівнів безробіття у світі. За офіційними даними, лише 2% українців не мають роботи, і при цьому їх кількість постійно скорочується - тільки за травень безробітних стало на 0,1% менше. Втім, насправді ситуація не така райдужна, оскільки в Держкомстаті орієнтуються на дані Державної служби зайнятості, де зареєстровані далеко не всі безробітні. У країні як і раніше закриваються компанії, а кількість нових робочих місць зростає повільними темпами.
Однак поступово найжорстокіший дефіцит вакансій, що виник на ринку в 2008-2010 роках, скорочується. За даними Міжнародного кадрового порталу hh.ua, протягом березня-травня 2011-го українські компанії розмістили у два з половиною рази більше вакансій, ніж за аналогічний період минулого року. І якщо в 2010-му співвідношення між резюме і вакансіями становило 3/1, то зараз - тільки 1/1,5.
"Ми пройшли нижню точку, і ситуація на ринку праці покращується з кожним місяцем. Компанії стали наймати співробітників, хоча темпи набору і його агресивність дуже відрізняються від докризових. Але це й добре - необдумані набори ведуть до різких скорочень", - розповідає генеральний директор рекрутингової компанії Hudson в Україні Олексій Юрченко.
Попит невеликий
Повільно вгору. Хоча криза на ринку праці ще не завершилась, ситуація в столиці та регіонах налагоджується. За словами Олексія Юрченка, часто особисті якості, потрібні роботодавцю, визначаються походженням компанії. Кадровий попит залежить від швидкості виходу тієї чи іншої галузі з кризи - якщо банківський сектор встав на ноги досить швидко, то фахівцям з будівництва знайти роботу досі не просто. "Можна говорити про значне пожвавлення на ринку праці в сфері товарів народного споживання, фармацевтики, зростає попит на позиції банківського сектора. Як і раніше є попит на кваліфікований персонал в промисловому секторі", - відзначає національний менеджер з рекрутменту кадрового холдингу "АНКОР" в Україні Наталія Гілета. Її думку підтверджує директор департаменту персоналу Райффайзен Банку Аваль Тетяна Плюсніна, за словами якої, банк практично наблизився до докризового рівня набору персоналу.
Кадровики відзначають, що дуже затребувані зараз фахівці аграрного сектора та переробної промисловості - агрономи, зоотехніки, технологи, IT-фахівці практично всіх спеціалізацій. Незмінним попитом користуються і продавці, які можуть забезпечити компанії грошовий приплив. "У 2011 році найчастіше компанія шукала торгових представників і стажистів в різні відділи", - говорить HR-директор "Джапан Тобакко Інтернешнл Україна" Олександр Рудницький. Також останнім часом зріс попит на топ-менеджмент. "Незадоволені фінансовим результатом власники останніми роками досить часто змінювали управлінців, іноді цілими командами. Так, наприклад, я знаю один холдинг у східному регіоні, який змінив за рік три команди топ-менеджерів в керівній компанії", - розповідає керівний партнер агентства SM Consulting Сергій Марченко.
Право вибору. До кризи компанії могли дозволити собі мати кілька менеджерів середньої кваліфікації, розповідає Олена Бецер, а після - обирають одного, чия кваліфікація коштує двох-трьох співробітників. На ситуацію на кадровому ринку впливають і дії українського уряду. Так, після схвалення нового Податкового кодексу в країні різко зросла потреба в бухгалтерах - їх стали наймати навіть приватні підприємці, які раніше обходилися своїми силами. Протягом року досить суттєво змінювався попит на фахівців в сільському господарстві. "Спочатку компанії готувалися почати набір кадрів, але Кабмін ввів квоти на експорт зернових. Довелося поки відкласти. Зараз знову збираються набирати", - відзначає Олексій Юрченко.
Якщо до 2008-го на кадровому ринку був час шукачів, то сьогодні - як і раніше час роботодавців. "До 2008 року компанії просто перекуповували людей, і вибити собі надбавку до пропонованої зарплати і потрібні умови було не так складно, а зараз роботодавці шукають людей на своїх умовах", - стверджує пан Юрченко. "Компанії-роботодавці висувають безліч вимог, щоб роздобути ідеального кандидата. Це призводить до того, що іноді вакансія залишається відкритою до трьох місяців", - згодна з ним керівник відділу В2В ринків Brain Source International Managing Сompany Леоніда Яцунь.
Дозволити собі перебирати можуть тільки високопрофесійні фахівці рідкісного профілю. Наприклад, за даними порталу hh.ua, у списку дефіцитних професій - фахівці з репутаційних ризиків, яких на ринку практично немає. "На сьогоднішній день попит збільшився на "складні позиції" у сфері виробництва. При цьому таких фахівців не дуже багато, тому доводиться переманювати людей з інших компаній і шукати кандидатів в Росії, Польщі, Казахстані", - додає пані Яцунь.
Нас вибирають
Хороша тенденція. Наталія Гілета з "АНКОРу" впевнена, що масове скорочення персоналу позаду, а компанії починають набирати штати. Зарплатні очікування кандидатів у нинішньому році стали помітно зростати. "Багато людей, які під час кризи були готові працювати за невисоку зарплату, аби зберегти стабільне місце роботи, в 2011-му вийшли на ринок праці в пошуках більш цікавих пропозицій", - підкреслює Тетяна Плюсніна.
Хоча більшість роботодавців поки не готові значно підвищувати рівень зарплат, вони все-таки ростуть. "В 2009-м роботодавець вважав, що він в умовах кризи не може платити головному бухгалтеру більше 5 тисяч гривень, а головбух, який в 2008-м заробляв 15 тисяч, вважав що 5 - це дуже мало. Тепер же роботодавці стали щедрішими, а працівники зрозуміли, що зарплат 2008 року в найближчому майбутньому не буде", - розповідає Сергій Марченко. За словами Наталії Гілети, в середньому по ринку можна говорити про підвищення на 12-15%.
При цьому компанії стали більш вимогливими до співробітників. "Від персоналу вже очікують не тільки на виконання механічних дій з обслуговування та розрахунку. Досвід продажів, вміння працювати з запереченнями, навички комунікації - це лише деякі з чималого списку вимог", - говорить HR-директор столичної мережі АЗС КЛО Олена Бецер. "У 2010 році ми відновили тести з англійської мови, вони дещо складніші, ніж ті, які використовувалися раніше. Також змінилася система визначення результатів тестування", - розповідає про нові вимоги Олександр Рудницький. У багатьох компаніях у фінансовому секторі, консалтингу та ряді виробництв у кандидатів на керівні пости тепер вимагають наявність ступеня МВА (Master of Business Administration).
Однак навіть відповідність усім вимогам роботодавця не допоможе отримати роботу, якщо здобувач звик часто змінювати роботу. "Одним з показників лояльності співробітника є той факт, що людина досить тривалий час працює в тій чи іншій компанії і не схильна часто змінювати робоче місце. Ми завжди надаємо перевагу таким кандидатам", - констатує начальник відділу з підбору персоналу "Метро Кеш енд Керрі Україна" Раїса Міщенко. Значення має не тільки лояльність - підприємства, яке переживши кризу, взялося за зміцнення командного духу. "Компанії зараз більше уваги приділяють особистісним якостям кандидатів. При цьому складно вгадати, що від вас будуть хотіти, - хтось шукає орієнтованих на гроші, а для когось - це причина не брати співробітника", - констатує Олексій Юрченко.
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас