Від Азарова вимагають навести порядок у нафтогазовій галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від Азарова вимагають навести порядок у нафтогазовій галузі

Енергетика
320
Найбільші нафтогазовидобувні компанії України офіційно звернулися до Кабінету міністрів України, Верховної Ради, Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Мінфіну та інших міністерств і відомств з конкретними пропозиціями про наведення порядку в галузі.
Як передає кореспондент УНІАН, відповідне звернення представники найбільших нафтогазовидобувних компаній прийняли у четвер, 23 червня, в Києві на нафтогазовій конференції "Видобуток нафти і газу в Україні: економічні, фінансові і юридичні аспекти".
Зокрема, у своєму зверненні нафтогазовидобувні компанії вимагають прийняття Верховною Радою проекту Закону "Про внесення змін до Земельного кодексу України" (щодо спрощення процедури надання земельних ділянок для будівництва нафтових і газових свердловин до 5-6 місяців).
За словами представників компаній, сьогодні тільки на погодження документів для будівництва свердловин треба витратити 1-2 роки.
Разом з тим, нафтогазовидобувачі вимагають законодавчо закріпити право за державними компаніями отримувати ліцензії на нафтогазові ділянки без аукціонів. За останні 5 років держкомпанії не отримали жодної нової ліцензії.
Крім того, не менш важливим є прийняття закону щодо диференційованого підходу до нарахування рентної плати. Наприклад, для родовищ з запасами які тяжко діставати і які глибоко залягають, пропонується знизити рентну плату.
Так, за словами заступника директора з питань перспективного розвитку та взаємодії з органами влади ДК "Укргазвидобування" Олексія Нестеренка, при введенні нульової ставки рентних платежів на видобуток газу, який 100% спрямовується на забезпечення потреб населення, компанія щорічно могла б додатково інвестувати 1 млрд. грн. у збільшення видобутку газу.
Ще однією проблемою для видобувних компаній залишаються надвисокі податки. У 2011 році податки для нафтогазових компаній зростуть на 1,5-2 млрд. грн., при цьому обсяги видобутку продовжать знижуватися.
Сьогодні українські державні компанії змушені продавати газ населенню по 420 грн. за тис. куб. м, у той час як за російський газ Україна платить по 350 дол. за тис. куб. м.
Як зазначив Нестеренко, українські підприємства, продаючи газ за низькою ціною, не мають можливостей інвестувати у власне виробництво, більше 50% від продажу газу компанії повинні сплатити у вигляді податків, а решта йде на поточні потреби та зарплату співробітникам.
Також експерти, які виступали на конференції, відзначили, що в нафтогазовій галузі України склалася критична ситуація - з кожним роком власний видобуток нафти і газу стрімко падає і якщо терміново не вжити належних заходів, Україна може залишитися без своїх енергетичних ресурсів.
Представники нафтогазовидобувних компаній упевнені, що за підтримки уряду та парламенту можна і потрібно вирішувати ці проблеми.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас