Експерти з Євросоюзу рекомендують Україні закрити 24 шахти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти з Євросоюзу рекомендують Україні закрити 24 шахти

Енергетика
57
В уряді поки що анонсують програму масової приватизації вуглепрому, та планують отримати майже 40 мільярдів гривень.
За оцінками фахівців міністерства енергетики, українська вуглевидобувна галузь щорічно потребує 8 мільярдів гривень інвестицій. Активну приватизацію шахт чиновники обіцяють почати цього року. Вони кажуть, що галузі потрібен приватний капітал.
"Попередній аналіз, який ми зробили з ЄС, дозволив нам визначити близько 70 інвестпроектів, загальною вартістю приблизно 40 мільярдів гривень, які, в підсумку , дозволять збільшити об´єми виробництва у півтора рази", - коментує для телеканалу UBR Ігор Попович, заступник міністра енергетики та вуглепрому.
Європейські експерти рекомендують уряду, перш ніж приватизовувати копальні, відокремити від них неключові активи - місцеву інфраструктуру, водопостачання, опалення тощо, а також створити юридично незалежні вугільні компанії. У ЄС порахували, що в Україні понад 70 шахт першої категорії - перспективні і з запасами вугілля на десятиліття; близько 20 шахт другої категорії - там де ресурсів до 6 років; решта - безперспективні або вже приватизовані шахти. Також, ЄС рекомендує закрити 24 копальні. Якщо почати процес у 2011-му, бюджету це обійдеться в 4 мільярди гривень.
"Якщо дивитись на потенціал, то доцільніше брати до уваги перші дві категорії. Якщо всі ці шахти підтримувати. То це коштуватиме 50 мільярдів гривень інвестицій, а це велика сума грошей. Крім того, приблизно плюс 3 мільярди гривень – це викиди метану", - розповідає телеканалу UBR Торсен Дітце, експерт з енергетики.
В такому випадку, вже з 2015 року українські копальні зможуть працювати без державних дотацій. Однак, за словами експертів із ЄС, поки не буде проведено повної приватизації шахт, від державної підтримки відмовлятись не варто.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас