Вартість оренди землі зросте до 700 грн за гектар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість оренди землі зросте до 700 грн за гектар

Аграрний ринок
823
Нормативну оцінку землі цього року будуть переглядати - її планують збільшити вдвічі. Тут виграють тільки власники паїв, які здають наділи в оренду.
На сьогоднішній день, нормативна вартість сільгоспугідь – 11 тисяч гривень, а ціни коливаються від п'ятисот до кількох тисяч доларів за один гектар. У світі чорноземи коштують три з половиною тисячі доларів.
"Якщо порівняти ціну в нас та у Європі, то прийдемо до висновку, що українську землю недооцінюють. Особливо, якщо порівнювати нашу землю та землю у Німеччині, то українська земля краща за якістю", - коментує для телеканалу UBR Андрій Пономарьов, заступник голови правління комбанку.
Утім, експерти припускають, що нормативна оцінка землі може і не вплинути на її безпосередню вартість, навіть якщо з 2012 року відкриють ринок угідь сільськогосподарського призначення. А вся річ у тім, що обсяг пропозиції на продаж може бути значним, підкреслюють експерти, а ось такого ж попиту з боку вітчизняного інвестора не буде.
"Як тільки почнеться вільний ринок землі, то одразу ж більшість дідусів та бабусь, котрі тримають ці паї з останніх сил і отримують з їхньої оренди декілька тисяч гривень, вони краще продадуть їх, та вкладуть ці гроші у своїх дітей та онуків", - коментує для телеканалу UBR Володимир Шалаєв, генеральний директор консалтингової компанії.
Після перегляду нормативної оцінки землі, орендодавці можуть виграти, адже для них це означатиме збільшення плати за надання своїх ділянок у користування. Якщо сьогодні людина, у кращому випадку, отримує 300 гривень за гектар (а не мішки із зерном), то після перегляду мінімум становитиме 700 гривень.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас