E&Y: Податкове навантаження на нафтогазову галузь у світі зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

E&Y: Податкове навантаження на нафтогазову галузь у світі зростає

Енергетика
242
За останній рік уряди різних країн внесли значні зміни у свої податкові режими, які безпосередньо зачіпають нафтогазову галузь. В умовах високих цін на нафту уряди продовжують збільшувати податки на нафтову галузь.
Про це свідчать результати міжнародного огляду режимів оподаткування в нафтогазовій галузі за 2011 рік компанії "Ернст енд Янг", яким володіє Фокус.
"Очевидно, що через високі ціни на нафту багато урядів прагнуть підвищити податкове навантаження на нафтогазову галузь, вбачаючи в ній просте і надійне джерело бюджетних надходжень. Небезпека такого спрощеного підходу до оподаткування галузі полягає в тому, що уряди не враховують зростаючі разом з ціною на нафту витрати компаній, які й так несуть суттєве податкове ярмо. Поєднання зростання податків і витрат може загальмувати діяльність компаній з розвідки та розробки родовищ нафти і газу, життєво необхідну для функціонування галузі", - відзначає Олексій Кондрашов, керівник міжнародної практики "Ернст енд Янг" з надання послуг у сфері оподаткування компаніям нафтогазової галузі.
Зростання податків спостерігалося в низці країн, у тому числі у Великобританії, де з 24 березня 2011 р. додатковий збір на видобуток збільшився з 20% до 32%. У результаті фактичний податок на прибуток від нього досяг 62% (для родовищ, що не обкладаються податком на прибуток від видобутку нафти (petroleum revenue tax) і 81% (для родовищ, що обкладаються податком на прибуток від видобутку нафти). Прийнято рішення про підвищення податку на видобуток корисних копалин і в Росії, де сукупна податкова ставка (експортне мито і податок на видобуток корисних копалин) наближається до 90%. У Казахстані ставка експортного мита зросла до 40 доларів США за тонну. Інші країни також вносять зміни до режиму оподаткування. Зокрема, в Китаї повторно введені додаткові збори, а в Колумбії скасована пільга у зв'язку з інвестиціями в основний капітал.
На тлі обговорення питання про скасування відрахування на нематеріальні витрати на буріння в США і рішень уряду Австралії розповсюдити податок на нафтові ресурси (petroleum resource rent tax) на всі нафтогазові проекти стає очевидною тенденція до підвищення податкового навантаження на нафтогазову галузь.
Багато країн ввели або в даний момент розробляють нові податкові режими з метою залучення інвестицій в нові галузі. Наприклад, в Канаді передбачені податкові пільги для стимулювання розробок нафтових пісків. У російському уряді в даний час опрацьовується питання про введення нового режиму оподаткування, який більшою мірою стимулював би розробку як старих, так і нових родовищ нафти.
Завдяки потенціалу родовищ сланцевого газу в нафтогазовій галузі з'являться нові гравці (у тому числі Польща і Україна). Очікується, що ці країни будуть змінювати режим оподаткування в міру розвитку галузі. Можна очікувати, що розвиток видобутку сланцевого газу потягне за собою серйозні зміни в оподаткуванні галузі в країнах, які зараз ведуть розвідку цих ресурсів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас