Експерти відзначають дефіцит високооктанових бензинів на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти відзначають дефіцит високооктанових бензинів на ринку

Енергетика
337
Запаси високооктанових бензинів на складах українських нафтопереробних заводів (НПЗ) знаходяться на надзвичайно низькому рівні внаслідок експорту українського пального до Російської Федерації, відзначають експерти консалтингової групи "А-95" (Київ).
Згідно з повідомленням прес-служби групи, за розрахунками її експертів, заснованими на даних Міністерства енергетики та вугільної промисловості, запаси бензину на складах українських НПЗ до 20 червня 2011 року склали 34,5 тис. тонн, що є мінімальним рівнем за останні два роки. За даними "А-95", це в три рази менше середнього рівня запасів з початку 2011 року. Зокрема, група повідомляє, що запаси низькооктанового бензину А-76/80 склали 4,7 тис. тонн, бензину А-92 - 21,3 тис. тонн, бензину А-95 - 8,6 тис. тонн.
"Безпрецедентно низькі запаси на НПЗ пояснюють причину ресурсної недостатності, а в окремих регіонах - очевидного дефіциту високооктанового бензину, який простежується з початку місяця", - цитує прес-служба директора консалтингової групи Сергія Куюна.
Згідно з дослідженням "А-95", причиною значного скорочення запасів на НПЗ є масований експорт бензинів А-92 і А-95 в Росію. "Зокрема, за даними Держмитслужби, експорт бензину А-92 виробництва ПАТ "ЛИНИК" (Лисичанський НПЗ, належить ТНК-ВР) у травні склав 89,6 тис. тонн, бензину А-95 - 10,9 тис. тонн. Це становить 75% від травневого обсягу виробництва бензину даними НПЗ, на який у травні припало більше половини національного виробництва нафтопродуктів", - йдеться в повідомленні.
На думку Куюна, в ситуації, що склалася, тільки диверсифікована система забезпечення ринку України нафтопродуктами, тобто розвиненого власного виробництва та імпорту, дозволила уникнути "російського сценарію" паливної кризи зі зникненням бензину на АЗС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас