В Японії створено робота для огляду шлунка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії створено робота для огляду шлунка

53
Японські вчені створили робота для огляду травного тракту людини.
Капсулоподібний пристрій вміє автономно пересуватися всередині людського шлунка та інших органів травлення, передаючи медикам інформацію про події навколо.
Зазвичай для проведення гастроскопії або колоноскопії лікар використовує ендоскоп (спеціальний зонд у вигляді гнучкого шланга з відеокамерою на кінці), рухами якого він сам і управляє.
В останні два десятиліття стали застосовувати капсулу з вміщеними в неї камерою і батареєю, яку проковтує пацієнт. Її недоліками є пасивність і обмеженість застосування: по суті, вона так і не стала альтернативою традиційним методам, а лише розширює їхні можливості, повідомляє compulenta.ru.
Тепер вчені з Університету Рюкоку і Медичного коледжу в Осаці наділили таку капсулу здатністю пересуватися. Робот, прозваний "Русалкою", має довжину 4,5 см, а його діаметр становить близько 1 см. За секунду він може переміщатися на десятки сантиметрів за допомогою магнітного приводу і мініатюрного хвостика, повороти якого контролюються оператором.
Пристрій проковтується або вставляється ректально і може працювати 8-10 годин - поки не сяде батарея.
Самохідна капсула була вперше випробувана на собачому шлунку в 2009 році. Про результати дослідження повідомлено на конференції з захворювань травної системи Digestive Disease Week (DDW 2011), що проходила 7-10 травня в Чикаго (США), а демонстрація самого приладу відбулася цього тижня в Осаці.
Керівник проекту професор Наотаке Оцука з Університету Рюкоку заявив, що він особисто ковтав "Русалку" і не відчув жодних хворобливих відчуттів або дискомфорту.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас