Lulz народам, війна урядам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Lulz народам, війна урядам

Казна та Політика
906
Сьогодні в американському конгресі починаються слухання щодо законопроекту про кібербезпеку, внесеного адміністрацією Барака Обами. Президент США пропонує збільшити термін тюремного ув'язнення для хакерів до 20 років. До полювання на комп'ютерних зламщиків підключилося і НАТО. У відповідь хакери, серед яких чимало вихідців з Країни СНД, оголосили урядам війну.
Головний сенс внесеного президентом США в конгрес законопроекту - різке посилення покарання за комп'ютерні злочини. Якщо пропозиції Барака Обами пройдуть (а в цьому експерти не сумніваються), максимальний термін тюремного ув'язнення для хакерів збільшиться з нинішніх 10 до 20 років.
Виступити з такою ініціативою президента США спонукала діяльність міжнародної хакерської групи Lulz Security, яка здійснила за останній місяць ряд атак на ресурси великих комерційних і урядових структур. Хакерам вдалося зламати або обрушити інтернет-ресурси ФБР, ЦРУ і сенату США, Міжнародного валютного фонду, кількох банків, компаній Nintendo і Sony, британського Агентства з боротьби з оргзлочинністю і адміністрації президента Бразилії, а також ряду американських ЗМІ.
Група Lulz Security утворилася на базі руху "хактивістів" (зломщиків з політичним підтекстом) Anonymous, що об'єдналися у віртуальну спільноту заради боротьби з ворогами скандально відомого сайту WikiLeaks. У лавах "анонімів" чимало вихідців з країн СНД. А ось про склад Lulz Security майже нічого не відомо. Назву групи можна умовно перекласти як "насмішка над безпекою". Вважається, що, на відміну від більшості "анонімів", складається вона із справжніх хакерів-профі. За деякими даними, ядро ​​групи становлять 6-10 осіб з різних країн, більшості з яких по 16-25 років, але один одного вони знають лише віртуально.
Глава Інтернет-асоціації України Тетяна Попова вважає, що вихідці з СНД дійсно можуть бути серед "хактивістами". "У СНД традиційно хороша і серйозна технічна освіта, тому я не здивуюся, якщо це виявиться правдою, хоча для інтернету абсолютно все одно, з якої ти країни", - вважає пані Попова. За її словами, карати за хакерські атаки необхідно залежно від завданих збитків: "Одна справа зламати який-небудь простенький сайт, а інше - сайт Пентагону".
На відміну від "анонімів", які проголосили своєю метою боротьбу за свободу слова в інтернеті, мотиви хакерів з Lulz Security достеменно не зрозумілі. Днями вони відповіли виклик від консалтингової фірми в області кібербезпеки Berg & Berg, яка пообіцяла кожному, хто зможе змінити картинку на головній сторінці їх сайту, винагороду в $10 тис. Сайт хакери зламали, але від грошей відмовилися, написавши: "Залиште їх собі, ми робимо це заради приколу".
Їх жертвам, однак, не до жартів. В опублікованому днями проекті доповіді Парламентської асамблеї НАТО з кібербезпеки говориться, що "атаки Anonymous (читай: Lulz Security) стають все більш і більш витонченими". "Вони вже довели, що можуть зламувати засекречені урядові, військові і комерційні ресурси", - йдеться в документі. Далі в ньому наводиться список заходів, які країни-члени НАТО планують вжити для боротьби з хакерами: посилення захисту ресурсів, інфільтрація в хакерські спільноти, арешти, суди.
Водночас Тетяна Попова впевнена, що уряд США, незважаючи на готовність публічно розправитися з хакерами, сам не проти скористатися їх послугами: "Якщо людина змогла зламати сайт Білого дому, то його ніхто садити не буде - його затримають і змусять працювати на ЦРУ, бо він є висококласним професіоналом".
У відповідь на ініціативу президента США і публікацію доповіді НАТО Anonymous і Lulz Security оголосили про початок "війни проти системи" - в рамках операції "Антибезпека". Її мішені - урядові ресурси всіх країн, які, на думку інтернет-активістів, є корумпованими або утискають свободу слова в мережі.
Однак першу битву хакери програли. Вчора стало відомо ім'я одного з членів Lulz Security, заарештованого напередодні британською поліцією за сприяння ЦРУ. Ним виявився 19-річний Райан Клери з міста Вікфорд (графство Ессекс), комп'ютерний геній, що страждає на агорафобію (страх перед відкритими просторами). Рідні юнака поняття не мали, чим він займався за закритими дверима, - вони думали, що він грає в комп'ютерні ігри. Тепер сім'я Райана Клери побоюється, що його екстрадують в США і віддадуть на показовий суд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас