Установка на схуднення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Установка на схуднення

Валюта
2266
За січень-квітень обсяг валюти на руках у населення зріс на $3,7 млрд.Висновки про те, що НБУ в червні продав набагато більше валюти, ніж купив, можна зробити із заяви керівника групи радників голови Нацбанку Валерія Литвицького. За його словами, сальдо інтервенцій Нацбанку на міжбанківському валютному ринку з початку року залишається позитивним - близько $484 млн. Тоді коли ще місяць тому центробанк рапортував про те, що за січень-травень скупив у резерви $1,7 млрд. Тобто менше ніж за місяць від'ємне сальдо інтервенцій НБУ на міжбанку склало майже $1,2 млрд.
Аналітики розходяться в думках про причини збільшення попиту на валюту. "Серйозних економічних передумов для збільшення попиту немає. Ні з точки зору конкурентоспроможності країни на зовнішніх ринках, ні з точки зору перспектив зростання , - говорить Дмитро Сологуб, начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль". Як він вважає, на попит могли надати ситуативне вплив скупка готівкової валюти населенням, повернення торгових кредитів українськими підприємствами разом з виплатою боргових зобов'язань банків і відтік депозитів нерезидентів з українських банків (хоча такі депозити зазвичай мають технічний і навіть схемний характер).
За даними аналітичної довідки НБУ станом платіжного балансу за січень-квітень, банки виплатили за середньостроковими кредитами і облігаціями майже на $1 млрд. більше, ніж залучили, а обсяг валюти поза банками (читай - на руках у населення) виріс на $3,7 млрд. Крім того, аналіз даних з платіжного балансу за перші чотири місяці 2011 р. показує різкий приплив у країну валюти за статтею "інший капітал" - на рівні $5,7 млрд. Якщо відняти від цієї цифри близько $2,5 млрд., що надійшли на початку року від "Газпрому", то залишається близько $3,2 млрд., які включають в себе торгові кредити і депозити нерезидентів в українських банках.
І ті й інші надходження за фінансовим рахунком мають тимчасовий характер. Рано чи пізно банкам і підприємствам їх доведеться віддавати, збільшуючи тиск на валютний ринок. За словами одного зі скарбників великого банку, багато фінустанов з іноземним капіталом зараз повертають своїм материнським структурам позикові валютні кошти, оскільки економіка потребує гривневого кредитування.
Ще одним каналом відтоку валютних коштів з резервів регулятора може бути скупка банками валюти в позицію. "Після того, як з 20 червня НБУ дозволив банкам купувати валюту в позицію, іноземні банки, які не мають мережі відділень, почали покупку валюти на міжбанку (великі мережеві банки купують валюту в позицію через готівковий ринок)", - говорить один зі скарбників.
Втім, аналітики відзначають, що попит на валюту на початку липня може істотно знизитися, а гривня навряд чи перевалить за позначку 8 грн./$1. Введені центробанком резервні вимоги з внесків в інвалюті (регулятор збільшив резервування під короткострокові валютні вклади) заморозять на рахунках банків у НБУ близько 4-5 млрд. грн. (резерви банки зараз формують згідно з постановою № 109 виключно у гривні). До того ж облігації Мінфіну, приурочені до Євро-2012, Нацбанк тепер враховує при резервуванні з 50%-им дисконтом. "Жорсткість грошово-кредитної політики призведе до падіння можливості банків купувати валюту і зростання відсоткових ставок з депозитів у гривні", - впевнений голова правління одного з найбільших банків країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас