Запаси гріють душу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запаси гріють душу

Енергетика
404
Україна вперше за останні десять років уже до середини червня накопичила в підземних газосховищах необхідний для проходження опалювального сезону обсяг палива. Правда, третина цього газу належить RosUkrEnergo Дмитра Фірташа, який може відмовитися продавати його українським споживачам. Проте позиції "Нафтогазу" в переговорах з "Газпромом" стали сильнішими, відзначають експерти.
Заява про те, що в підземних газосховищах (ПСГ) України вже накопичено достатньо природного газу для проходження опалювального сезону, прем'єр-міністр Микола Азаров зробив учора, відкриваючи засідання уряду. Він зазначив, що паливо було придбано заздалегідь за прийнятною ціною. "Певний запас ресурсної потужності був створений завдяки розумній економії і продовженню курсу енергозбереження", - пояснив Микола Азаров.
Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв, що Україна спробує придбати максимальну кількість газу до кінця II кварталу. За його словами, в I кварталі України отримувала газ по $264, у II - $ 293 за тисячу кубометрів. У III кварталі ціна може скласти вже $350, а в IV кварталі - $400 за тисячу кубометрів. За даними НАК, з 16 квітня по 15 червня в ПСГ було закачано 14,8 млрд кубометрів. Загальний обсяг газу в сховищах сьогодні в НАК не уточнюють.
У прес-службі Міненерго і "Нафтогазу" коментувати заяви Азарова не стали. Водночас, як пояснило високопоставлене джерело в міністерстві, на 22 червня в ПСГ компанії накопичено 24 млрд кубометрів газу. Правда, "Нафтогазу" належить лише 16 млрд кубометрів, ще 8 млрд кубометрів - RosUkrEnergo Дмитра Фірташа. "Цього досить для того, щоб пройти опалювальний сезон", - пояснив співрозмовник в Міненерго. За його словами, досі максимальний обсяг газу, який Україні вдавалося накопичити на середину червня, становив 19,2 млрд кубометрів. Так було в 2009 році, і тоді "Нафтогазу" з цього обсягу належало тільки 14 млрд кубометрів. В інші роки на середину червня в ПГС закачувалося в середньому 12-13 млрд кубометрів газу.
RosUkrEnergo зацікавлена ​​в тому, щоб продавати газ промисловим споживачам в Україні, говорить джерело в компанії. "Ми готові постачати його і зараз, але нам не дає такої можливості "Нафтогаз", який через це втрачає дохід від продажу палива промисловим споживачам", - пояснив співрозмовник у компанії. Втім, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима не виключає, що до кінця літа "Нафтогаз" закачає ще 8 млрд кубометрів газу і, таким чином, повністю підготується до опалювального сезону. Потужності ПСГ дозволяють це зробити: "дочка" "Нафтогазу" - "Укргазвидобування" - керує 13 ПСГ загальним обсягом понад 32 млрд кубометрів.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що завдяки наявності газу в українських ПСГ можна вести переговори з Росією про перегляд ціни в більш спокійному режимі. "Це позбавляє "Газпром" головного аргументу - за прогнозами, в кінці року ціни на газ будуть рости, і Україна в цьому випадку буде змушена підвищити тарифи для промисловості. Але тепер "Нафтогаз" може і не переглядати ціни", - говорить Шеїн.
Примітно, що буквально напередодні заяви прем'єра представники "Газпрому" на переговорах з "Нафтогазом" повідомили, що вже до кінця року ціна природного газу для України зросте до $400 за тисячу кубометрів. У понеділок заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що в грудні ціна за довгостроковими контрактами для європейських споживачів підвищиться до $500 за тисячу кубометрів. При цьому спотові ціни, які зараз на 15-17% нижчі за контрактні, зрівняються з ними. В одному з великих споживачів газу - "Дніпроазоті" - зазначають, що, якщо ціни на газ для промисловості в світі виростуть, а в Україні залишаться колишніми, це навіть дозволить українським хімічним підприємствам отримати додатковий прибуток. "Вслід за цінами на газ для європейців підуть вгору і ціни на добрива. Якщо ж у нас до кінця зими збережуться ціни на пальне - ми тільки скажемо "Газпрому" спасибі", - заявили в прес-службі "Дніпроазоту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас