Де жити і працювати добре — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де жити і працювати добре

Казна та Політика
4180
"Дело" спільно з міжнародним кадровим холдингом "Анкор" проаналізувало різницю в доходах фахівців, які працюють у чотирьох провідних столицях країн колишнього Радянського Союзу: Києві, Москві, Астані та Мінську.
Де жити і працювати добре
У об'єктив дослідження потрапило близько 25 позицій в різних сферах і галузях економіки: індустріальний сектор, маркетинг, фармацевтичний ринок, фінанси, логістика та підприємства сфери народного споживання (FMCG).
Різниця в зарплатах
При першому ж аналізі зібраних даних простежується істотна різниця між заробітними платами в першу чергу Києва і Москви. Поступаються за багатьма позиціями київські зарплати і доходів жителів казахстанської столиці.
Найвищі доходи - у фахівців банківської сфери, індустріального сектора і підприємств народного господарства. Приміром, директор представництва промислового підприємства в Києві може розраховувати на зарплату (після оподаткування) в $2-3 тис. На аналогічній позиції в Москві можна заробляти від $7 тис. до $20 тис. Сильно відрізняються доходи фахівців, які працюють в рекламі і маркетингу. Зокрема директор з маркетингу в Києві отримує близько $5-6 тис., у той час як його колега в Москві заробляє $10-14 тис.
Цікаво порівняти доходи фахівців по роботі з персоналом. Заробітні плати HR-директорів в Києві й Астані не дуже відрізняються: $3-3,5 тис. в Україні і $2-4 тис. - в Астані. Доходи їхніх московських колег вищ в три рази - від $9 тис. до $14 тис.
При аналізі зарплат чітко простежуються дві тенденції. Перша - різниця в доходах сильно прив'язана до управлінського рівня: чим вищу посаду займає фахівець, тим істотніша різниця між заробітними платами. Особливо це стосується Києва і Москви.
Ще один цікавий момент - вилка заробітних плат в Москві значно більша порівняно зі столицями інших країн. Експерти пояснюють це великою кількістю підприємств різного масштабу і рівня бізнесу, що працює в Москві. Нерідко московський офіс міжнародної компанії відповідає не тільки за російський ринок, але й за всі країни СНД, на яких представлена компанія. Зрозуміло, що рівень відповідальності, а значить, і доходів набагато вищий.
Аналізуємо причини
Москвичі заробляють як мінімум в два рази більше, ніж кияни. Причин цьому декілька. Перша, про яку ми вже говорили, - масштабність регіону і бізнесу. Другий фактор - рівень життя. Москва - одне з найдорожчих міст, причому це стосується не лише пострадянського простору. Більш високі витрати громадян сприяють встановленню більш високих заробітних плат. Звертають увагу експерти ринку і на суб'єктивні причини.
На думку Наталії Куркчі, генерального директора рекрутингової компанії Antal Kazakhstan, до теперішнього часу працює колишнє, що залишилося з радянських часів бачення того, що "є Росія, а є інші республіки". "Ми дуже часто стикаємося з тим, що заявлені зарплати на шуканих кандидатів, наприклад, в Казахстані, встановлюються, наприклад, в лондонському офісі іноземної компанії. Найчастіше люди, які встановлюють дані зарплати, не знають майже нічого про Казахстан. Але є розуміння, що зарплати там набагато нижчі, ніж у Москві, - пояснює експерт. - Це стереотип, який, звичайно, підтверджується реальністю, але різниця в цінах не настільки велика, як прийнято вважати".
Ще одна особливість російського ринку - дефіцит кваліфікованого, лояльного і багатофункціонального персоналу. "Росія переживає ситуацію, коли їхні менеджери, скажімо умовно, "зіпсувалися". Вони володіють достатньою кваліфікацією, але вже не настільки лояльні до свого роботодавця і не готові викладатися на роботі, як раніше", - коментує директор рекрутингової компанії "Форсаж" Олена Грищук.
Казахські можливості і білоруська закритість
Казахстанський ринок праці останнім часом демонструє високі показники зростання, що, звичайно ж, позначається на рівні заробітних плат в регіоні. "За темпами відновлення бізнес-сфери і ринку праці Казахстан можна поставити на перше місце в СНД, - вважає Максим Зайченко, консультант рекрутингової компанії Hudson в Україні. - Казахстан, як і деякі інші країни (Вірменія, Грузія), є доволі цікавим для західних компаній в плані інвестування. Такі компанії зацікавлені в кваліфікованих кадрах і готові пропонувати їм високі зарплати".
У деяких районах Казахстану заробітні плати можуть бути істотно вищі, ніж у столиці. "Не потрібно забувати, що в Казахстані є ще Атирау і Актау, які є нафтовим центром країни і куди люди приїжджають саме заробляти гроші. Зарплати керівників вищої і середньої ланки тут легко можуть зрівнятися з московськими", - підкреслює Наталія Куркчі з Antal Kazakhstan.
Високі зарплати і хороші соціальні пакети залучають російських та українських менеджерів на казахський ринок. "Не можна сказати, що грошовий фактор є ключовою причиною міграції. Менеджери отримують більш високі позиції і міжнародний управлінський досвід, що затребувано на ринку праці і буде хорошим поштовхом для розвитку кар'єри як у їхній країні, так і за її межами", - відзначає Максим Зайченко.
Білоруський ринок праці залишається закритим. "Ринок Мінська можна охарактеризувати як "радянський" з точки зору нових віянь, технологій комерціалізації та менеджменту, але він просунутий у сфері виробництва і якості. Білоруські компанії вкладають серйозні інвестиції в обладнання і сертифікацію, але мало інвестують у розвиток людського ресурсу", - резюмує Олена Грищук.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас