Соняшник йде на рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соняшник йде на рекорд

Аграрний ринок
1434
Аналітики Grain Ukraine прогнозують зростання виробництва сирої соняшникової олії в Україні до рекордної позначки - 3-3,1 млн. т в 2010-20011 маркетинговому році. У результаті експорт олії може перевищити 2,6 млн. т, що на 100 тис. т більше за показники торішнього сезону - 2,48 млн. т.
Обсяг світового експорту соняшникової олії в 2011-2012 рр. складе понад 5 млн. т. Це означає, що ми посядемо вже більше 50% ринку світового експорту. Росія, за прогнозами Інституту економічних досліджень і політичних консультацій "Україно-німецький діалог", виростить 7,7 млн. т соняшнику, що дозволить їй неістотно обійти Україну у випуску масла. Вона зробить приблизно 3,3 млн. т, вважають в інституті. За рахунок зростання виробництва в цих країнах, а також в Європі (з 6,8 до 7 млн. т насіння) буде збільшене світове виробництво соняшникової олії в світі, вважають в департаменті сільського господарства США. За оцінками Grain Ukraine, воно складе 12,4 млн. т проти 11,3 млн. т в 2010-2011 маркетинговому році.
Логічно припустити, що збільшення пропозиції олії може спричинити за собою здешевлення продукту, якби не окремі фактори. Наприклад, світове споживання масла також зросте майже на 1 млн. т - до 11,9 млн. т. Крім того, дешевшати соняшниковій олії не дозволяє загальний світовий тренд з подорожчання олій, використовуваних для виробництва біопалива (ріпакової, соєвої), хоча соняшник не має жодної причетності до цього виду бізнесу. Проте це не завадило олії досягти в квітні-червні цього року ф'ючерсної вартості EUR1460/т, на FOB, Роттердам.
В Україні тонна олії у переробників котирується нині на рівні 10 900 грн/тонна. "У вересні 2010 р. літр олії соняшникової в Україні коштував 9,50 грн., а в лютому 2011 р. ціна за літр досягла 15 грн. Зросла і вартість насіння соняшнику. У вересні 2010 р. вона становила 3 ​​тис. грн. зараз насіння реалізують за 5150 грн./т", - відзначають в ІАА "Союз-Інформ".
За даними Дмитра Ушенко, аналітика BG Capital, бізнес з виробництва соняшнику залишається одним з лідерів у рейтингу найбільш рентабельних культур. "Маржа операційного прибутку з соняшнику в цьому сезоні складе приблизно 50%, оскільки зростання середніх закупівельних цін на культуру буде знівельоване в порівнянні з минулим роком приростом собівартості на тлі подорожчання ПММ та добрив. Маржа операційного прибутку самої олії складе приблизно 15-20% залежно від рівня інтеграції виробника", - вважає експерт.
У такого динамічного і ліквідного ринку є зворотна сторона медалі. По-перше, Україна в структурі посівів перевищила норми висадки соняшнику. Частка цієї культури склала в структурі посівів цього року 20% замість дозволених 15%. Це загрожує різким зниженням родючості ґрунтів на засіяних площах. По-друге, зростання цін на олію та їх залежність від експортних показників в Україні обрушила на голови виробників гнів уряду. Він неформально дало зрозуміти, що якщо в Україні в цьому сезоні не з'явиться 1 млн. т соняшникової олії вартістю 8-9 грн./л на EXW, експорту виробникам не бачити - він буде обмежений. Це буде найжорстокіше рішення для галузі, оскільки Україна споживає лише шосту частину виробленої олії - не більше 500 тис. т. Оліям спочатку є профіцитним і експортно орієнтованим товаром, і такі загрози Кабміну, швидше за все, вплинуть на великих переробників насіння. На думку Дмитра Ушенка, до кінця року вартість олії і насіння не зміниться. "Олія нерафінована FOB, Чорне море залишиться в ціновому межі $1350-1400/т, соняшник, EXW, Україна - $600-620/т", - вважає він. Це відіб'ється і на внутрішніх цінах, вважає аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас