Україна повзає в рейтингах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна повзає в рейтингах

Казна та Політика
687
Американський Фонд миру та журнал Foreign Policy зафіксували підвищення ефективності діяльності влади в Україні. У проведеному ними щорічному рейтингу недієздатності держав, як повідомляє прес-служба Кабміну, в поточному році Україна посіла 110-е місце. Це на чотири позиції вище, ніж у докризовому 2007 р.
Рейтинг проводиться для оцінки нездатності влади контролювати цілісність території, а також демографічну, політичну та економічну ситуацію в країні. У ньому 177 країн досліджуються з різних соціально-економічних і політичних індикаторів. Зокрема, країни оцінюються за рівнем криміналізації держави, а також прихильності виконання законів і дотримання прав людини. Міжнародні експерти враховують свободу переміщення біженців всередині країни, кількість наданих державою послуг і ризики зовнішнього втручання (ризики іноземного втручання в політичні та військові конфлікти, а також залежність від зовнішнього фінансування).
Найбільш недієздатними країнами експерти назвали Сомалі і Чад, які посідають відповідно перше і друге місця. Серед 11 найбільш благополучних держав - Голландія, Канада, Австрія, Люксембург, Ірландія, Данія, Швейцарія, Норвегія. Минулого року саме Норвегію визнали дієздатною державою, проте вже в поточному році вона поступилася цим почесним званням Фінляндії. З пострадянських країн Росія і Білорусь посіли відповідно 82-е і 83-е місця, Вірменія - 101-е. Україну випередили лише країни Балтії - Латвія (135-е місце), Естонія (140-е), і Литва (149-е). США в цьому рейтингу посідають 168-у сходинку.
Нагадаємо, раніше директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко ставив у заслугу президенту Віктору Януковичу відновлення дієздатності влади. При цьому він зазначав посилення політизації діяльності правоохоронних органів та здійснення кадрових перестановок з політичних мотивів.
"За останній час процес схвалення рішень став більш впорядкованим і консолідованим", - зазначила у коментарі головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. В Dragon Capital зазначають ряд негативних тенденцій - проблеми з розмитненням товарів, тиск на судову владу, адміністративне регулювання, рейдерство. Аналітики констатують зростання корупції та бюрократії в Україні. Згідно з розрахунками Dragon Capital, в поточному році в рейтингу сприйняття корупції (проводить Transparency International) Україні в кращому випадку вдасться утримати поточну позицію (134-е місце з 178). Хоча можливе і зниження.
За словами пані Бєлан, інвестори орієнтуються на рейтинг легкості ведення бізнесу (Doing Business), рейтинг економічних свобод, рейтинг конкурентоспроможності. Якщо ситуація в інших країнах особливо не зміниться, то, за її прогнозами, цього року в списку Doing Business Україна зможе піднятися на 23-33 пункту (оприлюднення рейтингу очікується в листопаді). Що стосується підвищення рівня економічних свобод, то, здійснивши хоча б половину того, що зробили провідні країни-реформатори за останні п'ять років, Україна зможе підвищити свій рівень економічних свобод на п'ять пунктів - до 51.
"Інвестори сприймають ситуацію в цілому. Вони дивляться на рівень корупції, на легкість і простоту дозвільних процедур", - відзначає пані Бєлан. Втім, очікувати на швидке та комплексне реформування вітчизняної економіки в перспективі не варто. Цього року, за словами пані Бєлан, віконце для реформ закривається через майбутні парламентські вибори. "Більшість економічних перетворень, які потрібно робити, є непопулярними, і в найближчі півтора року реформаторська активність влади суттєво сповільниться", - зазначила експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас