Вітряки вирішать проблему відсутності енергопостачання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітряки вирішать проблему відсутності енергопостачання

Енергетика
153
Якщо ви власник нерухомості у віддаленому куточку України і маєте постійні проблеми з електропостачанням, то можете обладнати власну вітряну електростанцію. Головне пам'ятати - не всі регіони нашої держави мають відповідні кліматичні умови для встановлення вітрогенератора.
"Якщо ми говоримо про велику генерацію, то ми не можемо ставити вітряки, наприклад, у Київській області, бо тоді вітроагрегат буде працювати з меншою ефективністю. А якщо ми говоримо про потенціал сходу України чи Криму, а особливо узбережжя Азовського або Чорного морів, то ми можемо дуже ефективно використати цей потенціал", - коментує для телеканалу UBR Андрій Конеченков, голова української вітроенергетичної асоціації.
На сході та заході можна встановлювати вітряки різноманітної потужності, а ось у Центральній Україні ліпше обирати обладнання потужністю до 50 кіловат-годин за добу.
"Починаючи з 50 кіловат вже складно реалізовувати на автономну систему електропостачання на базі вітрогенератора. Тому, як правило, наші об´єкти - це приватні будинки порядку 300-500 квадратних метра, скажімо, з енергоспоживанням від 300 до 1000 кіловат-годин у місяць", - коментує для телеканалу UBR Володимир Севернюк, імпортер вітроенергетичних систем.
Вітряки такої потужності коштуватимуть від 7 тисяч до 30-40 тисяч доларів. Залежно від країни виробника і технічних характеристик. Спеціалісти з енергоощадних технологій попереджають, що хоч китайське обладнання найдешевше, але і якість його найнижча. Краще купувати вітряки вітчизняної збірки з німецьких деталей, або суто європейські, проте ціна на них значно вища.
"Термін окупності таких систем на сьогоднішній день не перевищує 15 років, враховуючи наші ціни на електроенергію. Проте важко виміряти окупність у тому випадку, коли об´єкт у принципі не має електропостачання, або має регулярні перебої в електропостачанні. Отже тут вже не йде мова про окупність - у даному випадку ми просто створюємо електропостачання на основі вітрогенераторів", - розповідає телеканалу UBR Володимир Севернюк.
Спеціалісти застерігають, що проект вітряної електростанції потрібно розробляти для кожного регіону окремо, аби врахувати всі природні та кліматичні умови. Тоді й гроші будуть витрачені ефективно.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас