Хомутиннік: Проект Митного кодексу може бути розглянутий парламентом у 2-му читанні у вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хомутиннік: Проект Митного кодексу може бути розглянутий парламентом у 2-му читанні у вересні

Казна та Політика
214
Редакція проекту Митного кодексу може бути розглянута парламентом у другому читанні у вересні поточного року, прогнозує голова парламентського комітету з питань фінансової, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.
Таку думку він висловив на Громадських слуханнях відповідного законопроекту "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" № 8130-д, які проходили в парламенті у вівторок.
"Нам потрібно остаточно схвалювати рішення у вересні. Тому що все одно нова редакція Митного кодексу почне працювати з 1 січня 2012 року, і, за великим рахунком, не принципово чи це буде зараз чи це буде через два місяці. Але, за ці два місяці ми зможемо ще більш ґрунтовно відпрацювати всі позиції, які сьогодні звучали", - сказав Хомутиннік.
Так, він зазначив, що, зокрема, норма документа, згідно з якою товари (крім підакцизних), що переміщуються в ручній поклажі, супроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент EUR2 тис., не підлягають письмовому декларуванню звільняються від оподаткування, потребує перегляду.
"EUR2 тис. - це дискусійна сума, те, що EUR200 - це мало (...), водночас EUR2 тис., можливо, буде дещо багато", - зазначив Хомутиннік.
Як він пояснив, коли буде розраховано, зокрема, які можуть бути втрати, і "дійдемо до оптимальної суми, порадившись з Міністерством фінансів, Кабінетом міністрів і Митною службою, то ми схвалимо якесь вже остаточне рішення, яке буде збалансованим, щоб захистити інтереси держави, а також спростити процедури переміщення для фізичних осіб".
"Думаємо, що ми вийдемо до кінця сесії на той компроміс, який повинен бути", - зазначив Хомутиннік.
Як повідомлялося, схвалена парламентом у першому читанні редакція проекту Митного кодексу, зокрема, передбачає запровадження нового порядку митного оформлення іноземних інвестицій, скорочення митного оформлення до чотирьох годин з моменту подання митної декларації та документів, введення персональної відповідальності посадової особи митниці за неправомірні затримки митного оформлення.
Так, за словами Хомутинніка (одного зі співавторів документа), нова редакція Митного кодексу об'єднала кращі напрацювання двох законопроектів про внесення змін до Митного кодексу та інших законодавчих актів України (№ 8130 і 8130-1), розроблені двома авторськими колективами з урахуванням позиції Кабінету міністрів, Державної митної служби народних депутатів і представників бізнесу.
У новій редакції знайшли відображення такі ключові питання реформування митної служби, як спрощення і прискорення митних процедур, зниження впливу людського фактора на процес і результат митного оформлення товарів, наближення процедур до європейських стандартів, а також підвищення ефективності протидії митним правопорушенням, посилення ролі постаудиту, визначення чітких термінів проведення працівниками митниці процесуальних дій.
Крім того, у допрацьованому документі також враховано ряд норм, зокрема, про відповідальність митних органів за неправомірне затягування часу, ліквідації корупції на кордоні, надання можливості здійснення митного оформлення в будь-якому митному органі (без відкріплень і дозволів), проведення митного оформлення протягом чотирьох робочих годин та ін. У законопроекті також враховані положення Податкового кодексу, а також передбачено впровадження електронного декларування та використання інформаційних технологій.
Водночас, в доопрацьованому законопроекті, зокрема, враховані положення закону "Про приєднання України до Протоколу про внесення змін до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур", Конвенції про тимчасове ввезення та оновленого Митного кодексу ЄС 2008 року, а також принципи реформування Митної служби України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас