Тиск газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиск газом

Енергетика
1036
Вчора відбулися переговори делегацій НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", розповіли джерела в українському Міненерго та російської монополії. За словами високопоставленого джерела в Міненерго, російська сторона повідомила, що внутрішня ціна для українських підприємств може бути знижена у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи (ГТС).
"За умови створення СП ціна буде розраховуватися за формулою: експортна вартість мінус вартість транзиту і експортне мито. Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижче, ніж для європейських", - пояснив співрозмовник в Міненерго. Він підкреслив, що постачання російського газу за низькими цінами для українських споживачів не суперечить вимогам МВФ і ЄС про відмову від субсидування цін на газ для споживачів. "У цьому випадку буде йтися про постачання газу з іншої країни", - пояснив співрозмовник.
Напередодні переговорів, виступаючи вчора в Москві на IX російському нафтогазовому конгресі, голова правління НАК Євген Бакулін заявив, що розраховує на досягнення компромісу з "Газпромом" в переговорах щодо зниження цін на газ і гарантій його транзиту через територію України. "Ціна природного газу, яка розраховується за формулою, зафіксованою в підписаних попереднім урядом контрактах, завищена", - підкреслив він, уточнивши, що оптимізація формування ціни імпортованого природного газу є основним завданням НАК.
Україна ще в травні запропонувала Росії переглянути формулу ціни природного газу. Київ виступив з ініціативою внести ряд поправок в чинний контракт в частині зміни базової ціни газу, включення в договір знижок залежно від обсягу газу, що купується, а також сезонних знижок. Крім того, пропонується внести зміни до складової формули ціни - зараз вона прив'язана до газойлю, який в енергобалансі країни не застосовується. В свою чергу прем'єр Росії Володимир Путін на початку червня відкинув таку можливість, заявивши, що РФ має намір "суворо слідувати раніше досягнутим угодам" і це стосується як цін на російські енергоносії, так і надійного транзиту енергоносіїв територією України. "Я хочу додати, що діють значні газові знижки, завдяки яким загальна сума, яку Україна отримала минулого року, склала $2,9 млрд, а за січень-квітень 2011-го - вже $2,1 млрд", - пояснив Путін. Він також відмовився переглядати формулу ціни газу для України, відзначивши, що вона розрахована не адміністративним шляхом, а ринковим, прив'язана до котирувань на світових біржах нафти і нафтопродуктів.
За даними Міненерго, вчора представники "Газпрому" заявили представникам України, що вже до кінця року ціни на природний газ виростуть до $400 за тисячу кубометрів. "Нам пояснили, що це пов'язано з рекордними показниками споживання в країнах ЄС, ринок газу якого зараз на піку", - заявив співрозмовник. У I кварталі "Газпром" збільшив експорт газу в Європу на 12% до аналогічного періоду 2010 року. Причому тільки в квітні - на 20%, а в травні - на 30%. У понеділок заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що в грудні підвищення ціни за довгостроковими контрактами для європейських споживачів складе до $500 за тисячу кубометрів. При цьому спотові ціни, які зараз на 15-17% нижчі за контрактні, зрівняються з ними. Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що підвищення цін на газ в країнах Євросоюзу пояснюється збільшенням його споживання в промисловості та тепловій енергетиці. Зростання споживання, за його словами, склало 7-12%. Ціна газу в спотовому сегменті до зими, на його думку, може досягти $600 за тисячу кубометрів.
За такої ціни українські хімічні підприємства будуть працювати з негативною рентабельністю, впевнені в прес-службі "Дніпроазоту". "Зараз (за ціни на газ для підприємств в $300 за тисячу кубометрів) хіміки тримаються за рахунок того, що власники компанії поставляють або середньоазійський газ з підземних газосховищ, або паливо українського видобутку. Якщо зима буде холодною, весь газ з ПСГ піде теплокомуненерго, і хіміки опиняться в дуже скрутному становищі", - пояснюють на підприємстві. Михайло Корчемкін зазначає, що Україна ближче до зими може також втратити певні обсяги транзиту.
"'Газпром" вже почав контрактну кампанію на 2012 рік з урахуванням доставок газу в країни Євросоюзу з Nord Stream. Виходячи з переговорів, які веде російська компанія, очевидно, що Україна може не просто втратити додаткові обсяги транзиту газу, а позбутися 10 млрд кубометрів палива, що транспортується зараз по трубопровідній системі", - відзначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров. Він нагадує, що просувається і будівництво газопроводу South Stream. Так, у березні новим партнером "Газпрому", ENI і EDF за проектом газопроводу South Stream стала німецька Wintershall, а в травні участю в ньому зацікавилися в E.ON. Ці дві компанії купують сьогодні велику частину газу, що надходить до Європи по українській ГТС. Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що залучити європейські газові компанії до участі в модернізації української ГТС буде набагато простіше в разі створення СП з "Газпромом". Він нагадує, що BASF/Wintershalle, E. ON Ruhrgas, GDF Suez, Gasunie - партнери "Газпрому" по Nord Stream.
Альтернативою створенню СП між "Нафтогазом" і "Газпромом" може бути вихід української монополії на IPO, зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський. "Однак з урахуванням складного фінансового положення "Нафтогазу" ці плани викликають багато питань", - відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. На його думку, якщо не буде проведена реформа ринку газу і не відбудеться значного підвищення цін на паливо на внутрішньому ринку, IPO неможливе. Гудима нагадує, що минулого тижня Кабмін вніс до Верховної ради законопроект, яким 3,5 млрд грн дефіциту держбюджету перекладаються на дефіцит бюджету "Нафтогазу". "Компанія використовується як інструмент бюджетної політики та дотацій для споживачів газу - населення, теплокомуненерго. За такої політики проведення IPO просто нереальне", - погоджується голова альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас