ВР рекомендують прийняти законопроект про посилення відповідальності за оборот продукції з ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР рекомендують прийняти законопроект про посилення відповідальності за оборот продукції з ГМО

155
Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу і в цілому законопроект про внесення змін до закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" (щодо механізму контролю продукції, що містить ГМО), повідомляє прес-служба парламенту.
На засіданні Комітету зазначалося, що законопроектом (№8494) пропонується внести зміни до чинного закону, якими запроваджується процедура відстеження у відкритій системі обороту продукції, що містить ГМО, чи отримана з їх використанням. Відстеження має здійснюватися шляхом декларування такої продукції суб'єктами господарювання, які вперше вводять її в оборот, а також передачі копії відповідної декларації при кожній операції з передачі відповідної продукції. Згідно з законопроектом, зазначені документи (декларації, її копії), а також іншу відповідну документацію суб'єкти господарювання зобов'язані зберігати протягом п'яти років.
Крім того, законопроектом передбачається, що Кабінет міністрів визначає наукову установу, уповноважену на виконання функцій Науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО, і її функції. Окремо встановлюються повноваження Науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО (стаття 11, якою доповнюється чинний закон). Зокрема, зазначили члени Комітету, крім створення колекції і бази даних ГМО, Науково-методичний центр з питань випробувань ГМО повинен здійснювати науково-методологічну координацію діяльності випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО у продукції, створення яких почалося в 2010 році за рішенням Уряду України (розпорядження Кабінету міністрів України від 24.02.2010 р. №279-р).
На засіданні також наголошувалося, що законопроект відповідає вимогам Регламенту (ЄС) №1830/2003 Європейського парламенту "Про можливості контролю та етикетування генетично модифікованих харчових продуктів та кормів", яким вводиться механізм відстежування продукції, що містить генетично модифіковані організми, або яка отримана з їх використанням.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас