E&Y: Україна десята у ЦСЄ за кількістю прямих іноземних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

E&Y: Україна десята у ЦСЄ за кількістю прямих іноземних інвестицій

395
Згідно з дослідженням компанії "Ернст енд Янг", Україна перебуває на десятому місці за кількістю проектів прямих іноземних інвестицій в Центральній та Східній Європі в 2006-2010 роках. Найбільший обсяг інвестицій був спрямований у фінансовий сектор країни.
За даними дослідження, у Центральній і Східній Європі відбувається відновлення інвестиційної активності після глобальної фінансової кризи 2008-2009 років. Україна є претендентом на інвестиції в даному регіоні: з 2006 до 2010 року країна займала 10-е місце як за кількістю інвестиційних проектів (178), так і за кількістю створених робочих місць (7487).
Усього в 22 країнах Центральної та Східної Європи минулого року кількість проектів, що фінансуються за рахунок ПІІ, збільшилася до 925 або на 22% (створено 65 372 робочі місця). Однак Україна не поліпшила своє становище щодо ПІІ в 2010 році: залучено 31 інвестиційний проект і створено 1150 робочих місць. Загальна вартість надходжень ПІІ в країну минулого року скоротилася на 9% до 4,15 млрд. дол. США.
Лідерами ПІІ в Центральній та Східній Європі є Росія, Польща, Румунія, Угорщина і Чеська Республіка. Однак, незважаючи на зростання привабливості країн Центральної та Східної Європи, такі західноєвропейські держави, як Великобританія, Франція і Німеччина, випереджають за кількістю інвестиційних проектів.
Невизначеність України щодо свого інвестиційного клімату обмежує ентузіазм інвесторів і підриває інвестиційний потенціал країни, пояснюють аналітики. Поєднання інфляції зі скороченням ВВП більш ніж на 15% в 2009 році викликало занепокоєння інвесторів з приводу ділових можливостей в країні. Ліквідність, хоча і поліпшується, втім, також викликає занепокоєння, оскільки банки почали лише умовно відновлювати корпоративне кредитування, обмежуючи таким чином можливості інвесторів та їхніх місцевих партнерів почати бізнес. Щодо бізнес-клімату - корупція, затримки на митниці і затримки в поверненні ПДВ набули ще більш загрозливих масштабів.
За кількістю проектів ключовими інвесторами в Україну за останні 5 років були США (12%), Німеччина (12%), Росія (10%) і Франція (8%). Найбільшими інвесторами за обсягом інвестицій в 2010 році були країни ЄС (54%) і Росія (15,6%). Проте минулого року вартість інвестицій з ЄС і Росії в абсолютному вираженні скоротилася в порівнянні з 2009 роком.
За останні 5 років український фінансовий сектор України привернув найбільшу кількість інвестиційних проектів (13% від загального обсягу ПІІ в країну). Фактично, Україна посідає третє місце як країна для ПІІ у фінансові послуги в Центральній і Східній Європі, після Росії та Польщі (що отримали 18% і 14% проектів відповідно). Логістика (10% від загального числа інвестиційних проектів в Україні) і виробництво продуктів харчування (9%) займають відповідно друге і третє місця за обсягами ПІІ.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас