Азаров не має наміру повертати борги Тимошенко перед Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров не має наміру повертати борги Тимошенко перед Росією

Казна та Політика
605
Уряд України не має наміру повертати борги корпорації "Єдині енергетичні системи України" Міністерству оборони Росії, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.
Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", під час відкриття хірургічного корпусу Національного інституту раку у вівторок, Азарову було поставлено питання, чи збирається уряд повертати борги ЄЕСУ.
Прем'єр переадресував це питання медикам, що стояли поруч: "Давайте у лікарів запитаємо, будемо борги Тимошенко віддавати Росії?", на що хтось із медперсоналу відповів: "Ні".
"Ось бачите, за мене відповіли", - сказав Азаров.
На уточнююче питання, чи означає це, що борги погашатимуться не будуть, прем'єр сказав: "Звичайно".
Як повідомлялося, 17 червня інтернет-версія журналу "Фокус" повідомила, що міністр оборони Росії Анатолій Сердюков просить М. Азарова розглянути питання про погашення заборгованості з боку корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), яку очолювала колишній прем'єр- міністр України Юлія Тимошенко.
У фотокопії листа, розміщеній на сайті видання, зазначається, що в результаті "неналежного виконання угод загальна сума непогашеної заборгованості корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони Російської Федерації становить 405,5 млн. доларів США".
Відповідно до фотокопії, йдеться про зобов'язання за генеральною угодою від 29 травня 1996 року, контракт від 25 липня 1996 року, угоди від 11 червня 1997 року і від 30 червня 1997 року про порядок поставок продукції виробничо-технічного призначення для потреб Міністерства оборони РФ. Як зазначає "Фокус", на момент утворення боргу ЄЕСУ очолювала колишній прем'єр-міністр України Тимошенко.
15 червня керівник тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Інна Богословська (Партія регіонів) заявила, що Тимошенко була залежна від російської сторони, підписуючи газові контракти в 2009 році, оскільки "приватні компанії Тимошенко, які належали їй та членам її сім'ї, до сьогоднішнього дня мають непогашені борги перед міністерством оборони РФ в сумі понад $405 млн".
У Росії Тимошенко звинувачувалася в організації в 1996 році через посередника неодноразових передач хабарів "кільком посадовим особам Центрального управління матеріальних ресурсів і зовнішньоекономічних зв'язків і Центрального організаційно-планового управління Міноборони РФ за завищення цін на матеріально-технічні ресурси, що поставляються для Збройних Сил РФ".
У 2001 році Генпрокуратура України звинуватила Тимошенко у контрабанді газу, фальсифікації документів, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, дачі хабара екс-прем'єру України Павлу Лазаренко і розкраданні коштів в особливо великих розмірах. Всі ці звинувачення стосуються періоду часу, коли Тимошенко очолювала корпорацію "ЄЕСУ". Сама Тимошенко перебувала під арештом в Лук'янівському СІЗО.
У 2005 році Генеральна прокуратура України закрила справи проти Тимошенко. У лютому 2005 року Верховна Рада затвердила її на посаді прем'єр-міністра України.
У листопаді 2005 року Верховний суд України підтвердив законність закриття усіх кримінальних справ проти Тимошенко. Як заявила тоді сама Тимошенко, суд підтвердив законність закриття 28 кримінальних справ проти неї, а також цілої низки кримінальних справ, де фігурували члени її команди і сім'ї, порушених за останні 10 років.
Крім того, в 2005 році Генпрокуратура РФ повідомила про припинення розслідування кримінальної справи щодо Тимошенко у зв'язку із закінченням терміну давності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас