В Афганістані - банківський скандал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Афганістані - банківський скандал

Казна та Політика
746
Банківська криза в країні почалася восени минулого року, коли американські аудитори з'ясували, що найбільший приватний банк країни - "Кабул Банк" - видав близько $850 млн., або 94% всіх кредитів своїм акціонерам, включаючи старшого брата президента Афганістану Хаміда Карзая і першого віце-президента країни.
Як виявилося, частина цих грошей була витрачена на покупку розкішних апартаментів в арабському еміраті Дубаї, що знецінилися через виникнення там кризи, а також на престижні, але ризикові проекти, такі як будівництво торгових центрів в Кабулі.
Багато позик "Кабул Банк" видав без складання необхідної документації, тому немає жодних законних способів повернути ці кошти назад. За даними Антикорупційного комітету Афганістану, на балансі банку перебувають $467 млн. кредитів без належного оформлення.
"Кабул Банк" опинився на межі колапсу у вересні минулого року і поставив під сумнів існування всієї фінансової системи країни, з якої громадяни почали панічно виводити заощадження. Проте уряд Хаміда Карзая і міжнародне товариство досі не можуть узгодити $820-мільйонний план взяття на поруки цієї фінансової структури і домовитися, як повинні бути покарані колишні менеджери та акціонери, які допомогли собі отримати сотні мільйонів доларів.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) порекомендував ліквідувати "Кабул Банк". Однак керівник центробанком Афганістану Абдул Фітрат відмовився робити це, заявивши, що фінансове здоров'я банку може бути відновлене і він стане ключовою частиною фінансової системи.
Уряд надав декілька планів оздоровлення фінансової системи, проте всі вони були відкинуті МВФ. Переговори про порятунок "Кабул Банку" і про встановлення жорсткого нагляду за іншими афганськими фінансовими структурами безнадійно загрузли.
Побоюючись повторення банківських розкрадань, західні країни почали скорочувати або повністю згортати фінансування Афганістану "в інтересах захисту західних платників податків". Це ставить під питання стабільність держави, яка майже повністю залежить від іноземної допомоги для виплати зарплат держслужбовцям. За даними Світового банку, 97% валового продукту Афганістану проводиться за допомогою міжнародних донорських або військових організацій.
Три тижні тому Великобританія призупинила переказ в країну обіцяної допомоги на суму в 85 млн. фунтів стерлінгів ($137,6 млн.) доти, доки офіційний Кабул і МВФ не дійдуть до угоди про контроль над фінансовою системою країни. У п'ятницю переказ Афганістану $70 млн. заморозив сам МВФ. Афганські чиновники взялися звинувачувати іноземних донорів у створенні штучних перешкод.
"Якщо МВФ і деякі інші донори хочуть грати в ігри, наше терпіння може закінчитися. Ми більше дев'яти місяців вели переговори з МВФ. Ми виконали майже всі їхні умови, зокрема, з "Кабул Банку". Але щоразу, коли ми виконували вимогу, вони висували нову", - висловив обурення на вчорашній прес-конференції в Кабулі міністр фінансів Афганістану Омар Закхілвал.
"Якщо це конфронтація, яка не приносить результату, і якщо це політична гра, ми не хочемо продовжувати", - підсумував Закхілвал.
За його словами, кошти донорів наповнюють 40% державного бюджету, але переговори з МВФ про продовження фінансування є "марною тратою часу". Афганістан виконав 10 з 12 умов, які поставив МВФ. Дві умови, що залишилися, повинні бути схвалені парламентом, який протягом місяця був у відпустці і має запрацювати в найближчі дні. Однак, за словами Омара Закхілвала, навіть якщо парламент у терміновому порядку затвердить запропоновані МВФ зміни, фонд навряд чи задовольниться цим.
"Кабул Банк" був заснований в 2004 р. провідним міжнародним гравцем у покер Шерханом Фарнудом. Одним із співвласників став Махмуд Карзай - брат президента Афганістану. Наразі з $926 млн. непогашеної заборгованості банку $900 млн. вважаються схильними до ризику неповернення. Афганські чиновники пообіцяли повернути $347 млн. активів банку, однак донори вимагають від них більш агресивних дій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас