Кредити повертаються додому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити повертаються додому

Кредит&Депозит
2285
Банкіри повертаються до докризової практики кредитування і все активніше знижують планку початкового внеску при іпотечному кредитуванні - до 10-20%. Експерти вважають таку лібералізацію занадто ризикованою і побоюються зростання неповернень. Ріелтори сподіваються на розігрів ринку, однак вважають, що позичальники ще не готові масово брати кредити.
Незважаючи на уроки кризи, банки почали нехтувати обережністю і відновлюють ризикове кредитування. Купити житло в кредит стає простіше, оскільки установи знижують розмір початкового внеску клієнта. З 17 червня ВТБ Банк запустив іпотечну програму з одним з найнижчих авансів на ринку - 20%.
"Позичальник повинен мати підтверджені доходи, достатні для обслуговування платежів з кредиту, важлива також відсутність негативної кредитної історії, - каже начальник управління іпотечного кредитування ВТБ Банку Олександр Борщевич. - Додаткові застави для отримання такого кредиту не потрібні". Гривнева позика надається максимум на 20 років під 18,5% річних, разова комісія за видачу кредиту становить 0,99%. При цьому банк обіцяє відсутність щомісячних комісій.
БМ Банк обіцяв видавати кредити з аналогічним авансом в лютому під 15,99% річних (одноразова комісія 1,49%), але досі не повідомив про кількість виданих ним кредитів. "В масові продажі ми їх не пускаємо", - говорив тоді директор департаменту роздрібного бізнесу БМ Банку Гліб Бурцев. Більш м'які вимоги в Ощадбанку: аванс клієнта може скласти від 10% вартості житла (кредит під 17% річних; одноразова комісія 1%). Але в обмін на таку поблажку установа виставляє позичальникам більш жорсткі умови і вимагає додаткову заставу. "При кредитуванні клієнтів на придбання житла на вторинному ринку з першим внеском 10-25% і 10-30% на первинному ринку додатковою заставою може виступати нерухоме майно, яке належить позичальнику або поручителю. Вартість житла, що купується і додаткової застави повинні перевищувати кредит в 1,3 рази", - сказав заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.
Позичальникам не варто розраховувати на масовість кредитів з низьким авансом - багато банків продовжують вимагати у клієнтів 30-60%. "У найближчій перспективі ми не плануємо знижувати розмір початкового внеску при іпотеці. У нас і так достатньо пільгові умови - при 30% початкового внеску ми кредитуємо позичальника строком до 15 років, - говорить директор департаменту активних операцій банку "Київ" Євген Соболєв. - У майбутньому банки будуть розширювати доступність кредитування не за рахунок зниження початкового внеску, а шляхом здешевлення кредиту та спрощення його обслуговування". Укргазбанк також вимагає 30%.
"Думаю, найближчим часом можна чекати на зменшення початкового внеску, однак поки це в банку не обговорюється", - говорить директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Антон Косторніченко.
Експерти відзначають дефіцит платоспроможних позичальників. "Банки хочуть кредитувати, але висувають підвищені вимоги до позичальників. Тому їм доводиться знижувати початкові внески, щоб мати можливість відбирати найбільш хороших клієнтів, - говорить аналітик ІК Concorde Capital Світлана Рекрут. - Основним інструментом зниження кредитного ризику є вимоги до платоспроможності клієнта: "біла" зарплата, позитивна кредитна історія, солідне місце роботи, депозит, наявність додаткової нерухомості".
Ріелтори сподіваються, що лібералізація кредитних умов розморозить ринок нерухомості. "Більш лояльні умови банків можуть в найближчому майбутньому активізувати ринок нерухомості, але таку політику повинна підтримувати більшість установ. Поки банки з обережністю ставляться до масового кредитування і частка відмов досить висока, - говорить генеральний директор агентства нерухомості "Благовіст" Ірина Луханіна. - За останні півроку ринок іпотеки дещо пожвавився. Якщо в листопаді минулого року за рахунок банківських грошей угоди не здійснювалися, в грудні їх було 2-3%, то зараз - 11-13%. У більшості випадків 60% суми - гроші клієнта і всього 30% - банківське покриття".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас