У чиновників земля горить під ногами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У чиновників земля горить під ногами

Нерухомість
2779
У законопроекті № 8679, який був опублікований минулої п'ятниці, уряд запропонував Верховній раді скоротити терміни відведення земельних ділянок для будівництва. У ньому пропонується скоротити термін отримання дозволів на розробку проекту приватизації земель та користування земельних ділянок з 30 до 10 днів. Узгодження документації землеустрою має скоротитися з 30 до 7 днів.
А максимальний термін складання проектів землеустрою не повинен перевищувати 30 днів з моменту підписання договору між замовником і виконавцем робіт із землеустрою. "Зараз процедура складання проектів землеустрою та його узгодження, а також затвердження органами місцевої влади займає не менше півроку", - говорить гендиректор Global Solutions Сергій Тумасов. Тепер засідання місцевих органів, що регулюють питання узгодження документів у будівельній сфері, повинні скликатися не рідше ніж раз на десять днів (зараз не рідше ніж раз на місяць).
Однак схвалення закону не вирішить основної проблеми з видачі дозволу на землевідведення, говорять учасники ринку. "Рішення про землевідведення і раніше повинні затверджуватися на сесії місцевих органів влади. Тому скорочення термінів не захищає забудовника від необґрунтованої відмови в дозволі", - говорить директор Dragon Development Олег Курінний. На думку заступника генерального директора з правових питань девелоперської компанії ТММ Юрія Ісаєва, ситуація зміниться тільки у випадку внесення до законодавства підстав для відмови видачі документів. "У законі регламентовані підстави для відмови тільки за деякими етапами узгодження документів. Не завжди зазначено повний список документів, які можуть бути затребувані, а також рішення, які можуть бути схвалені у випадку ненадання повного пакету документів девелопером", - додає експерт.
Проте запропонований законопроект, безумовно, - крок вперед у розвитку законодавства у містобудівній сфері, відзначають учасники ринку. За словами Ісаєва, скорочення термінів узгодження документів дає можливість забудовнику планувати виконання будівельних робіт і розподіляти фінансовий ресурс. "Це сприяє зниженню собівартості нових проектів і підвищує інвестиційну привабливість галузі", - вважає Ісаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас