ФРС не буде змінювати кредитно-грошову політику на засіданні в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС не буде змінювати кредитно-грошову політику на засіданні в липні

Казна та Політика
391
Федеральна резервна система (ФРС) США на майбутньому засіданні 21-22 червні не стане змінювати нинішню кредитно-грошову політику, оскільки вона в цілому відповідає ситуації в економіці, пише газета The Wall Street Journal.
Економісти відзначають, що зараз, коли темпи зростання зайнятості можуть сповільнитися, ціни на житлову нерухомість продовжують знижуватися, а налякані всім цим рядові американці не бажають нарощувати витрати, ФРС навряд чи піде на жорсткість кредитно-грошової політики.
Це означає, що американський ЦБ залишить ключову ставку в нинішньому діапазоні від 0% до 0,25%, а також збереже незмінним обсяг вкладень в цінні папери - на рівні $2,6 трлн. З іншого боку, прискорення темпів зростання споживчих цін змусить ФРС відмовитися від реалізації нових стимулюючих заходів після того, як в червні буде, згідно з початковими планами, згорнута повністю виконана програма викупу держоблігацій обсягом $600 млрд, що отримала назву QE2 ("другий раунд кількісного пом'якшення", від англ. quantitative easing).
Тепер більшість керівників ФРС збігаються в думці, що з листопада минулого року, коли Центробанк США запустив QE2, макроекономічний ландшафт в країні істотно змінився в кращий бік. Це, на думку економістів, опитаних The Wall Street Journal, робить перспективи запуску QE3 все менш імовірними.
"Я вважаю, що макроекономічні умови, якими вони мені видаються зараз, цілком можуть послужити для нас приводом зайняти вичікувальну позицію", - заявив глава Федерального резервного банку (ФРБ) Атланти Деніс Локхарт минулого тижня.
Восени минулого року над економікою США нависла цілком реальна загроза дефляції, яка могла негативно відбитися на готовності покупців витрачати, що створювало реальні ризики нового спаду ділової активності.
За контрастом з тією ситуацією, в травні споживчі ціни в США (індекс CPI) піднялися на 0,2% щодо квітня і на 3,6% в порівнянні з травнем минулого року (у листопаді підвищення індикатора в річному численні не перевищувало 1,1%) за запланованих ФРС 2%.
Ціни без урахування вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI) минулого місяця збільшилися на 0,3% щодо квітня і на 1,5% в річному численні - це найбільш помітне збільшення показника з січня минулого року.
"Ситуація змінилася надзвичайно швидко", - зазначив Локхарт. Це, на думку глави ФРБ Атланти і ряду його колег, є потужним аргументом проти запровадження чергової програми кількісного пом'якшення.
"Ми і так робимо дуже багато, - заявив глава ФРБ Чикаго Чарльз Еванс. - Ставки, що перебувають фактично на нулі, є фактором підтримки. Той факт, що ми впродовж цього часу викуповуємо активи, є фактором підтримки. Якщо ми будемо просто зберігати обсяг вкладень в цінні папери, це вже буде свідчити про те, що ми проводимо стимулюючу політику".
Локхарт дав зрозуміти, що тільки нові сигнали про можливу дефляцію або рецесію, а також побоювання серйозного погіршення ситуації на ринку праці можуть змусити його передумати.
Керівництво ФРС одночасно намагається пояснити інвесторам і аналітикам, що американський ЦБ просто не в змозі вирішити всі економічні проблеми США. В середині червня глава ФРС Бен Бернанке заявив, що кредитно-грошова політика - "це не панацея".
При цьому у ФРС категорично не згодні з думкою, що інших інструментів крім QE3 для протидії можливому уповільненню темпів зростання цін і ВВП у неї немає. В керівництві американського ЦБ закликають не забувати про такий важливий фактор впливу на стан економіки, як прогнози і заяви ФРС. Наразі ФРС вдалося переконати інвесторів у тому, що вона має намір зберігати ставки на нинішньому рекордно низькому рівні "протягом тривалого періоду часу". Представники ФРС вважають, що впевненість, яку вони таким чином вселяють у ринки, сама по собі позитивно позначається на стані економіки. Якщо ж ситуація почне погіршуватися, ФРС може посилити тон своїх заяв щодо намірів продовжувати проведення м'якої кредитно-грошової політики.
Деякі економісти вважають, що ФРС може наслідувати приклад Банку Канади, який у розпал фінансової кризи пообіцяв утримуватися від підвищення ставок протягом принаймні одного року. Американський ЦБ також може позначити більш-менш чіткі рівні, яких повинні будуть досягти показники інфляції і зайнятості, щоб можна було проводити будь-які зміни політики. Нарешті, ФРС може гарантувати ринкам, що не стане скорочувати обсяг вкладень в цінні папери протягом певного періоду часу.
У розпорядженні ФРС є й інші інструменти: наприклад, вона може знизити ставку за депозитами банків (так званої interest on excess reserve, ставки з надлишкових резервів), що змусить банки надавати більше кредитів, а не направляти кошти на рахунку в ЦП. Це повинно викликати зниження ринкових кредитних ставок і тим самим підтримати відновлення економіки. Зараз рівень ставки ФРС з надлишкових резервів становить 0,25% річних.
Зрозуміло, кожен такий крок буде мати не тільки позитивні, а й негативні наслідки, в зв'язку з чим в умовах суперечливих прогнозів щодо зростання споживчих цін і економіки жоден з них, як очікується, ну матиме одноголосної підтримки в рядах керівників ФРС . Водночас все може змінитися, якщо впевнений економічний обсяг не розпочнеться і в другій половині року. Якщо ж реалізується позитивний сценарій розвитку подій, то , швидше за все, знову йтиметься про "exit strategy".
На цьому тлі втішно звучать заяви багатьох керівників американського ЦБ, а також деяких експертів, які вважають, що слабкість економіки в першому півріччі, так само як і інфляційний стрибок, - це явища, що мають виключно тимчасовий характер. Надії на прискорення темпів зростання економіки в другому півріччі зв'язуються, зокрема, з автовиробниками, багато з яких запланували збільшення обсягів виробництва в третьому кварталі. Недавній спад цін на сировину також вказує на те, що темпи зростання цін, ймовірно, стануть більш помірними.
Разом з тим більш довгострокові прогнози стають все більш туманними. Хоча в ФРС твердо впевнені в тому, що економіка незабаром подолає наслідки недавнього стрибка цін на енергоносії та інші види сировини, вони не можуть похвалитися такою ж переконаністю в тому, що в майбутньому такі скачки не будуть повторюватися або що економіка впорається з ним.
Більшість керівників ФРБ погіршили свої прогнози зростання економіки на поточний рік, деякі з них також стали обережнішими у своїх очікуваннях щодо наступного.
Так, Ч. Еванс, наприклад, знизив прогноз збільшення ВВП на 2012 рік з 4% до 3,5-3,75%, Локхарт, що прогнозували зростання економіки в діапазоні від 3% до 4%, тепер уточнює, що, швидше за все, більш точним виявиться прогноз ближче до нижньої межі цього діапазону.
Глава ФРБ Річмонда Джеффрі Лекер заявив, що небажання роботодавців нарощувати темпи найму вказує на те, що зростання економіки буде досить млявим "протягом тривалого періоду часу". ФРБ Річмонда може незабаром погіршити на цілий відсотковий пункт свій прогноз темпів зростання ВВП США в 2011 році з нинішніх 3,5-4%.
Глава дослідницького відділу ФРБ Клівленда Марк Швайцер впевнений, що темпи зростання економіки США цього року не перевищать 3%.
ФРС зберігає базову відсоткову ставку в цільовому діапазоні 0-0,25% річних з грудня 2008 року. Європейський центральний банк (ЄЦБ) у квітні 2011 року підняв ключову ставку вперше майже за три роки - до 1,25% річних з 1% річних. Ставка Банку Англії становить 0,5% річних, Банку Японії - 0-0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас