Барель по-грецьки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Барель по-грецьки

Енергетика
875
Вартість нафти Urals на спот-ринку вперше за останні чотири тижні вчора опустилася нижче за позначку $110 за барель, а контракт на поставку американської WTI вперше з лютого наблизився до позначки $90 за барель. Інвесторів розчарували підсумки засідання європейських міністрів економіки та фінансів, на якому було вирішено виділити Греції черговий транш фінансової допомоги тільки в липні. Доти, доки Греція не почне отримувати допомогу від ЄС і МВФ, зниження цін на нафту та інші ризикові активи продовжиться, вказують експерти.
Вчора вартість російської нафти марки Urals на спот-ринку опустилася нижче за позначку $110 за барель. У ході торгів за нафту давали $109,8 за барель, що на 1,6% нижче за закриття п'ятниці. За чотири дні безперервного зниження ціни впали на 7,5%, до мінімальних відміток за останні чотири тижні. Вартість північноморської Brent знизилася до $112,8 за барель, що також є мінімумом за останній місяць. У Західній півкулі ціни на нафту були помітно нижчими - вчора вартість термінових контрактів на американську нафту марки WTI знизилася до $91,14 за барель - мінімального значення за останні чотири місяці.
Поштовхом до зниження цін на нафту послужили підсумки засідання міністрів економіки і фінансів країн єврогрупи, що відбулося в ніч на понеділок. Було схвалено рішення про виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги розміром 12 млрд євро в липні. Проте допомога буде надана лише в тому випадку, якщо парламент країни затвердить програму бюджетної економії та приватизації держвласності на суму 50 млрд євро, яку погодили уряд Греції, Єврокомісія і МВФ. "Грецький уряд до кінця місяця повинен зробити так, щоб ми були переконані, що всі зобов'язання грецької влади виконані", - заявив за підсумками засідання голова єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер.
Учасники ринку вважають рішення міністрів недостатнім для стабілізації поточної ситуації на фінансових ринках. "Якщо подивитися на те, що сталося з цінами на нафту під час фінансової кризи, стає зрозуміло, що такі події мають істотний вплив на ринок нафти", - заявив агентству Bloomberg економіст National Australia Bank Ltd Бен Уестмор. Інвестори побоюються, що у зв'язку з новими умовами надання допомоги Греція може зіткнутися з проблемами при фінансуванні боргу в липні. За оцінками аналітиків НБ "Траст", наступного місяця Греції належить погасити близько 4 млрд євро основного боргу і 3 млрд євро у вигляді відсотків по ньому. "По суті, питання виділення фінансової допомоги Греції поставлене в залежність від здатності прем'єр-міністра країни провести через парламент вживання непопулярних заходів щодо подальшого скорочення бюджету, - підкреслює партнер UFG Wealth Management Оксана Кучурів. - З урахуванням того, що подальше затягування поясів підтримує всього 35 % населення Греції, ситуація стає просто вибухонебезпечною".
У таких умовах експерти не виключають продовження зниження цін на нафту. "Найімовірніше ринки лихоманитиме до початку липня, коли нарешті Євросоюз обіцяє оголосити остаточну програму порятунку Греції", - вважає Кучурів. Як відзначає старший аналітик "Арбат Капіталу" Віталій Громадін, відновленню цін на нафту будуть заважати і ознаки уповільнення світової економіки. У п'ятницю Міжнародний валютний фонд знизив прогноз зростання ВВП США на 2011 і 2012 роки з 2,8% і 2,9% до 2,5% і 2,7% відповідно. "За таких обставин і WTI c Urals можуть опуститися нижче за психологічні рівні $90 і $110 за барель відповідно", - резюмував Громадін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас