ЄС вдарив Білорусь по кишені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вдарив Білорусь по кишені

Казна та Політика
1235
Вчора на засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС було схвалено рішення про введення санкцій проти трьох білоруських компаній. Це перший прецедент, коли Євросоюз вирішив "вдарити" не тільки по білоруським чиновникам, для яких заборона на в'їзд до єврозони вже стає нормою, а й по місцевому бізнесу.
Правда, компанії, зарубіжні активи і рахунки яких були заморожені рішенням європейських "мідовців", складно віднести до незалежного бізнесу. Зокрема, "заморозка" торкнулася експортера зброї "Белтехекспорт", національного оператора "Белтелеком" і компанії "Спорт-парі", що спеціалізується на інтерактивних електронних іграх.
Всі три компанії належать до сфери впливу радника Олександра Лукашенка - Володимира Пефтієва, якого також називають "банкіром Лукашенка". За оцінкою журналу Forbes, пан Пефтієв є найбагатшою людиною в Білорусі після Олександра Лукашенка (правда, президент багатший за свого радника в десять разів - якщо статки Володимира Пефтієва журналісти оцінили в $900 млн., то Олександра Лукашенка - $9 млрд.).
Причиною для введення цих санкцій стало "швидке погіршення ситуації з правами людини в цій країні", цитує France-Presse заяву міністрів ЄС. "Провідні країни ЄС розділяють стурбованість внутрішньою ситуацією в Білорусі і долею політичних діячів, опозиціонерів, які перебувають у складній ситуації, а часто - під арештом, а свобода преси перебуває більше ніж під загрозою", - конкретизував після зустрічі причини для введення санкцій прес-секретар МЗС Франції Бернар Валеро.
Рішення застосувати економічні санкції - крім політичних, якими традиційно користувався Євросоюз щодо Білорусі - з'явилося не спонтанно. Ще 7 квітня цього року в європейській пресі з'явилася цитата нібито одного з дипломатів ЄС, який заявив, що "...розмова йде в тому числі про введення економічних санкцій, але поки невідомо, чим вона закінчиться". Очевидно, тепер в Євросоюзі зрозуміли марність биття білоруських політиків "за паспортом" і вирішили перевірити, як вплине на них биття "по кишені", адже вчорашнє введення санкцій - далеко не перша спроба ЄС боротися з порушенням прав людини в Білорусі шляхом введення різноманітних заборон.
Вперше власність і активи десяти керівників уряду Білорусі - включаючи президента Олександра Лукашенка, голову КДБ Білорусі Степана Сухаренка, голову Державної телерадіокомпанії Олександра Зімовського, міністра внутрішніх справ Білорусі Володимира Наумова, заступника голови Адміністрації президента Наталії Пяткевич та деяких інших - були заблоковані США ще влітку 2006 р. за розпорядженням Джорджа Буша.
У 2011 р. обмеження на в'їзд білоруських чиновників вводилися вже двічі. Так, 31 січня Рада закордонних справ ЄС запровадила обмежувальні санкції проти 157 чиновників Білорусі, відповідальних за жорстокий розгін демонстрантів після президентських виборів 19 грудня 2010 р. 21 березня цього року список чиновників був розширений до 175 осіб. Пізніше до санкцій приєдналися європейські країни, які входять у ЄС. Наразі в'їзд до всіх 27 країн Євросоюзу заборонений для 188 чиновників Білорусі, включаючи самого Олександра Лукашенка.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас