Віктор Янукович відступає на позиції НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Янукович відступає на позиції НАТО

Казна та Політика
1192
Про те, що у відносинах України і Росії навіть за "проросійського" президента Віктора Януковича не все гладко, було відомо і раніше. Але першим відкритим конфліктом стала їх суперечка через навчання Sea Breeze-2011 - МЗС РФ виступив з украй жорсткою заявою на адресу України та США з приводу заходу в Чорне море ракетного крейсера ВМФ США Monterey, оснащеного багатоцільовим зенітно-ракетним комплексом Aegis. "Появу у безпосередній близькості від російських кордонів елементів стратегічної інфраструктури США" МЗС РФ назвав "загрозою безпеки" Росії.
У відповідь МЗС України заявило, що "не бачить реальної або потенційної загрози для будь-якої з країн регіону" у зв'язку з початком маневрів. "Такі військові заходи допомагають долати помилкові фобії і стереотипи, успадковані з періоду холодної війни", - заявив прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров. Втім, ці пояснення не зняли занепокоєння Москви. "Будучи в опозиції до Ющенка, Янукович робив усе, щоб навчання НАТО на Україну не проходили, а тепер вони не просто проходять, а проходять в провокаційному форматі", - заявив глава комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов.
Тональність цих заяв нагадала період, коли Україною керував Віктор Ющенко, якого Кремль прямо називав "антиросійським" політиком. Адже ще рік тому в Москві раділи: новий український лідер Віктор Янукович пішов на геополітичні поступки, про які за минулої влади Росія і не мріяла: в обмін на дешевий російський газ Київ надав Москві гарантії перебування Чорноморського флоту РФ в Севастополі до 2042 року. В угоди був ще один важливий для Москви ефект: вона надовго закривала Києву дорогу в НАТО, оскільки в альянс не беруть країни, на території яких є іноземні військові бази. До того ж у червні минулого року Верховна рада схвалила закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики, в якому говориться: "Україна - позаблокова держава". Янукович оперативно підписав його, поховавши ідею президента Ющенка про вступ України в НАТО. Так принаймні вважали в Москві.
Тепер такої впевненості немає. У розпорядженні Комерсант-Україна опинився закритий документ, який свідчить про те, що Віктор Янукович нарощує співпрацю з альянсом ще активніше, ніж його попередник. Йдеться про графік заходів щодо співробітництва в рамках комісії Україна-НАТО (КУН) на 2011 рік. Перша версія цього видання була схвалена країнами альянсу і Києві 23 лютого 2011 року - за день до того, як кабінет українського прем'єра Миколи Азарова затвердив "Річну програму співпраці Україна-НАТО" (її деталі не розголошувалися). 23 травня в графік були внесені зміни. Оновлену версію документа підписав заступник генсека НАТО з політичних питань Джеймс Аппатурай.
Згідно з планом, всього на цей рік заплановано 64 заходи в рамках КУН. З документа випливає, що українська влада і представники альянсу за закритими дверима обговорюють дуже чутливі для Москви питання: безпеку в Чорноморському регіоні та майбутнє дислокованого в Криму Чорноморського флоту РФ, ПРО, придністровське врегулювання, енергетичну і економічну безпеку України, реформування її развідструктур. У плані значиться навіть такий пункт, як обговорення зовнішньополітичної стратегії України, - цій темі присвячені дві зустрічі в рамках КУН у червні: на першій передбачається обговорити загальні принципи зовнішньої політики України, а на другий - проект стратегії.
За даними Комерсант-Україна, про активізацію взаємодії Києва і НАТО в Москві відомо. У всякому разі, Костянтин Косачев висловився щодо цього недвозначно. "Для нас дії України на натовському напрямі не до кінця прозорі. У кроках Києва ми бачимо непослідовність. Вони нам говорять одне, а роблять інше. Це сумно, і ми будемо на це реагувати", - пообіцяв російський парламентарій.
Інший високопоставлений співрозмовник в російських владних структурах і зовсім заявив: "Документ свідчить про повну несамостійність України при формуванні її зовнішньої політики. Все це слабо асоціюється з проголошеним її керівництвом позаблоковим статусом і відмовою від інтеграції в НАТО".
У Києві з такою постановкою питання категорично не згодні. Перший заступник глави комітету Верховної ради з питань нацбезпеки і оборони Сергій Гриневецький, пославшись на згаданий закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики, нагадав, що "в ньому йдеться як про "дотримання України політики позаблоковості", так і про "продовження конструктивного партнерства з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес'", відзначивши - окремого закону про позаблоковий статус Україна не схвалювала. "Йшлося лише про "політику позаблоковості", що не означає нашого самоусунення з процесу розвитку європейської системи безпеки", - заперечив пан Гриневецький.
На питання про закиди Києву в нещирості депутат відповів: "Хто б говорив про це: Росія, з одного боку, називає Україну стратегічним партнером, а з іншого - чинить на неї економічний тиск".
Ще відвертіше нинішній стан російсько-українських відносин прокоментувало на умовах анонімності високопоставлене джерело в українському уряді: "У нас була ілюзія, що якщо у відносинах з РФ зняти ключові подразники на кшталт визнання голодомору геноцидом, планів вступу в НАТО, небажання продовжувати присутність Чорноморського флоту, то все налагодиться. Але цього не сталося. Москва хоче, щоб ми були в її орбіті і ще за це їй же і доплачували.
Взяти хоча б Митний союз. Нас туди дуже дивно звуть. Нам не говорять, що ми від цього виграємо, а вказують на те, що втратимо і яким санкцій зазнаємо, якщо відмовимося в нього вступати і не дай бог створимо зону вільної торгівлі з ЄС". За словами співрозмовника, Києву такий підхід не подобається і, оскільки діалогу на рівних не виходить, там мають намір зближуватися з Європою. "Це не ми віддаляємося від Росії, а вона нас відштовхує", - пояснив чиновник. А тісні відносини України з НАТО пояснив так: "Ми продовжуємо реформу нашої армії за лекалами альянсу, і це не секрет. План же спільних заходів - звичайна практика інформування партнерів з питань, що викликають у них інтерес".
Все це може означати, що недовга ідилія у відносинах РФ і Україною, що почалася з приходом до влади Віктора Януковича, добігає кінця. На цьому тлі Захід не приховує готовності до більш тісної взаємодії з Києвом, що розчарувався в Росії. Джерело в штаб-квартирі НАТО заявило: "Росії не варто ображатися на дружбу України з альянсом. Адже ми насильно нікого нікуди не втягуємо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас