Медведєв запропонував нову інвестреформу, але не сказав, хто її буде реалізовувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв запропонував нову інвестреформу, але не сказав, хто її буде реалізовувати

Казна та Політика
148
Дмитро Медведєв запропонував другу частину своєї інвестиційної реформи, багато в чому позначивши пріоритети, названі напередодні експертами РБК daily. Проте в його виступі на Петербурзькому економічному форумі чулися і занепадницькі, як здалося деяким його учасникам, нотки. Президент зізнався, що хоче якнайшвидше пройти "точку неповернення" своєї реформи, і додав, що пріоритетом такий розвиток має залишитися "незалежно від того, хто і які посади займе в нашій країні в найближчі кілька років". Від відповіді на питання, чи піде він у президенти, президент ухилився.
Відкриваючи форум, Дмитро Медведєв, як і обіцяв, відповідаючи на питання РБК daily, визначив наступний етап інвестиційної реформи. Кілька разів підкресливши, що надлишкова система регулювання держави в монополіях, невизначеність законодавства, корупція і мислення п'ятирічками - це не його вибір, президент представив п'ять напрямків подальшого розвитку.
По-перше, було оголошено про розширення списку підприємств, що підлягають приватизації. Уряду наказано до 1 серпня скоректувати графік і відмовитися від контрольних, а в деяких випадках і від блокуючих пакетів акцій в багатьох великих компаніях, які сьогодні перебувають у держвласності, не зачіпаючи поки інфраструктурні монополії та підприємства, що забезпечують військовий сектор. За словами помічника президента Аркадія Дворковича, доходи від приватизації в 2012 році повинні зрости до 450 млрд руб. із запланованих 300 млрд.
По-друге, було оголошено про майбутнє створення спеціальної групи "високого рівня", яка підготує пропозиції щодо децентралізації повноважень між рівнями влади, передусім на користь муніципалітетів, включаючи питання коригування податкової системи і принципів міжбюджетних відносин.
По-третє, президент оголосив про оновлення суддівського корпусу. Крім того, було обіцяно опрацювати механізм конкурсного відбору суддів та їх притягнення до дисциплінарної відповідальності з поділом таких функцій між кваліфікаційними колегіями та регіональними дисциплінарними судовими присутностями.
Також Медведєв пообіцяв розширити підстави для звільнення з держслужби осіб, підозрюваних у корупції. Підставою стануть дані, отримані в результаті оперативно-розшукових заходів, "навіть якщо вони оформлені таким чином, що не можуть бути використані для кримінального переслідування". Крім того, було запропоновано обговорити запровадження повної майнової відповідальності державних посадових осіб перед казною, яка до того відшкодувала збитки приватної особи, викликані незаконними діями або бездіяльністю таких чиновників. Щодо слідчих, які використовують кримінальні справи як інструмент рейдерства, як, вважають спостерігачі, було у випадку з Магнітським, проводити прокурорські перевірки за припиненими справами без направлення в суд. А щодо прокурорів, які зловживають становищем, ввести відповідальність аж до кримінальної.
По-п'яте, президент обіцяв внести поправки в законодавство в рамках формування МФЦ і, зокрема, запевнив, що будуть прийняті рішення щодо скасування обмежень розміщення та обігу російських цінних паперів за кордоном. Всім інвесторам і підприємцям, які мають "істотний бізнес в Росії", була обіцяна можливість отримання довгострокових віз. А для потреб МФЦ Медведєв запропонував розширити межі Москви, створивши столичний федеральний округ.
Без відповіді залишилося одне питання, поставлене в останній день форуму главредом The Wall Street Journal Робертом Томсоном прямо на заключному пленарному засіданні. "Коли я говорив про це на прес-конференції, журналісти були розчаровані, вони вимагали, мабуть, щоб я зробив це негайно, тому що це було б ефектно і красиво", - парирував Дмитро Медведєв у відповідь на питання, чи піде він у президенти.
Тим часом у кулуарах від відповіді на це питання залежала оцінка промови президента. Погляди слухачів розділилися порівну. Одні з упевненістю говорили, що новий виток інвестреформи - це заявка на наступний президентський термін, і висловлювали впевненість, що така поступальна позиція дуже благотворна для країни. Інші почули в прагненні Дмитра Медведєва якнайшвидше пройти "точку неповернення" своєї реформи, а в репліці, що таким шляхом країна повинна йти "незалежно від того, хто і які посади займе в нашій країні в найближчі кілька років", - прощання з президентським кріслом. Сам Медведєв пообіцяв, закриваючи форум: "Чекати відповіді залишилося недовго".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас