Ісламські фінансові активи щорічно зростають на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісламські фінансові активи щорічно зростають на 15%

Казна та Політика
314
Щорічне зростання обсягів активів ісламських фінансів становить 15%, і очікується, що до 2015 року вони складуть 2,5 трлн доларів, заявив президент Татарії Рустам Мінніханов на III Міжнародному саміті ісламського бізнесу і фінансів (KazanSummit 2011).
За його словами, ісламські фінанси функціонують в 75 країнах світу. До цього процесу необхідно залучити Росію. "Не тільки тому, що в нашій країні проживає 20 мільйонів мусульман. У Росії розвинені галузі реальної економіки: сільське господарство, металургія, газова, вугільна, нафтопереробна і машинобудівна промисловість. Все це відповідає шаріату. Тому РФ повинна з часом стати одним з ключових гравців на ринку ісламських фінансів", - уточнив глава Татарії.
На даному етапі ісламські фінанси в Росії перебувають на початковій стадії розвитку. Необхідно вирішити багато складнощів, пов'язаних з банківським законодавством, системою оподаткування, але вони переборні. Про це свідчить вже наявний у нас досвід, - заявив Мінніханов. Як приклад він навів співпрацю фінансових структур Малайзії та республіки з підготовки випуску ісламських облігацій - сукук (з арабської - "чек", "розписка"). "Наприкінці 2010 року в Малайзії нами був підписаний договір про намір випустити сукук", - нагадав глава республіки. Татарія планує підписати мандат на випуск ісламських облігацій (сукук) обсягом від 100 млн до 200 млн доларів.
Як сказав президент асоціації регіональних банків Росії, депутат Держдуми Анатолій Аксаков, російське законодавство в цілому, за висновком наших експертів, дозволяє працювати більшості ісламських фінансових інструментів на російській території. Але є певні інструменти, невелика їх частина, які можуть дійсно зіткнутися з податковими проблемами. "Ми повинні виробити пропозиції, які дозволили б активніше використовувати і цю невелику частину інструментів (яка може бути дискримінована з точки зору закону у нас в Росії) так, щоб ці інструменти не стали способом відходу від податків для недобросовісних учасників ринку".
За його словами, ісламський світ являє собою дуже потужний фінансовий фонд, потужну фінансову базу і треба, щоб ці фінанси - арабські, турецькі, індонезійські, малазійські - працювали в Росії.
Банкір зазначив, що ведеться активна робота зі створення сприятливих умов для іноземних інвесторів. Зокрема, найближчим часом відбудеться об'єднання двох найбільших російських бірж - міжнародної міжбанківської валютної біржі та російської торгової системи РТС. Фактично вже оголошено про злиття, і найближчим часом вони стануть однією організацією, тобто вони зможуть більш ефективно конкурувати на глобальному фінансовому ринку зі своїми партнерами та колегами з Лондона, Франкфурта, Гонконгу, Сінгапуру і т.д.
Аксаков також нагадав, що цього року вже був прийнятий закон про кліринг. Він впроваджує в російську фінансову систему міжнародну практику, в тому числі в правовому просторі з'явилося таке поняття, як ліквідаційний неттінг. "У зв'язку з цим хочу зауважити, що Центробанк РФ дуже активно проводив операції з всесвітньо відомою (тепер збанкрутілою) компанією Lehman Brothers. І якби в США не діяв ліквідаційний неттінг, то наш головний фінансовий інститут міг би потрапити в складну ситуацію. Завдяки цьому правовому інструменту ми з честю вийшли з цього становища", - уточнив Аксаков.
При цьому він додав, що закон про сек'юритизацію, який сьогодні прийнятий у першому читанні, також увібрав в себе світову практику. При його підготовці враховувався досвід Європейського союзу, залучалися експерти з європейських країн. "Я вважаю, що найближчим часом цей закон буде прийнятий у другому і третьому читанні", - сказав Аксаков.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас