Мінагрополітики - за збереження чинних договорів оренди на сільгоспземлю при проведенні земельної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики - за збереження чинних договорів оренди на сільгоспземлю при проведенні земельної реформи

Аграрний ринок
263
Міністерство аграрної політики і продовольства виступає за збереження чинних договорів оренди на землю сільськогосподарського призначення при проведенні земельної реформи.
Про це на прес-конференції сказав міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.
"Питання важливе на сьогоднішній день - не порушити ті орендні умови, які є, щоб ми не втратили обсяги виробництва, щоб ми не втратили темпи зростання обсягів виробництва, а навпаки, їх (орендарів) замотивувати до збільшення обсягів виробництва сільгосппродукції" , - сказав він.
Присяжнюк також відзначив, що до введення ринку землі в законодавстві будуть передбачені заходи, щоб існуючі договори оренди масово не були розірвані.
"Ми обов'язково будемо передбачати, що право власника земельного паю (на його продаж) є, але договір на той короткий термін (оренди), який становить на сьогодні на 3,4,5 років, звичайно, він буде продовжений", - зазначив міністр.
При цьому він підкреслив, що також передбачається можливість розірвання договору оренди з ініціативи власника земельного паю в разі, якщо орендар порушить свої зобов'язання згідно з договором про оренду.
Міністр нагадав, що найближчим часом нормативна оцінка землі буде підвищена в 1,7 рази до 20 тис. гривень/га в середньому по Україні, і, відповідно, підвищиться орендна плата до 650-700 гривень/га.
"Завершення земельної реформи... підштовхне до своєчасної і в повному обсязі виплати в грошовому вираженні орендної плати. Тобто це зобов'яже орендаря в повному обсязі сплачувати орендну плату власнику земельного паю", - додав міністр.
Крім того, Присяжнюк додав, що законодавством також буде передбачена можливість надання права оренди на землю в ролі застави для отримання кредитів.
Як повідомляло агентство, Президент Віктор Янукович прогнозує функціонування ринку землі з 2012 року.
Міністерство аграрної політики і продовольства сподівається на виведення з тіні відносин між власниками та орендарями земельних паїв після проведення земельної реформи.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас