Єврогрупа погодила створення постійного фонду фінстабільності обсягом 500 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврогрупа погодила створення постійного фонду фінстабільності обсягом 500 млрд євро

Казна та Політика
214
Рада міністрів фінансів єврозони (Єврогрупа) на засіданні 19-20 червня схвалила зміни до Лісабонського договору, на основі якого функціонує Євросоюз, з тим щоб створити в єврозоні постійний механізм фінансової стабільності з ефективним обсягом 500 млрд євро. Про це повідомив на прес-конференції в понеділок прем'єр-міністр Люксембургу, голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер.
"Ми погодилися створити постійний фонд фінстабільності, як це було вирішено самітом ЄС в кінці березня. Тепер схвалення змін (Лісабонського) договору може початися в окремих країнах єврозони, і якнайшвидше", - сказав він.
Ефективний кредитний обсяг фонду (гарантії держав єврозони, під які фонд зможе залучати кошти на ринку) складе 500 млрд євро. Загальний обсяг фонду буде 700 млрд і включить також "капітал на вимогу".
Цей фонд матиме право купувати держоблігації країн, що зазнають труднощі. Фонд не матиме преференцій у черзі кредиторів у разі банкрутства країни, якій надається підтримка з нього. Це дозволить державам, яких рятують, легше повертатися на ринок, тому що інвестори не будуть витіснені з черги кредиторів у разі дефолту.
Передбачається, що постійний механізм фінансової стабільності з середини 2013 року прийде на зміну існуючим зараз тимчасовому Європейському фонду фінстабільності - ЄФФС.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас