МАГАТЕ пропонує ввести регулярні перевірки всіх ядерних реакторів у світі на предмет безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МАГАТЕ пропонує ввести регулярні перевірки всіх ядерних реакторів у світі на предмет безпеки

Енергетика
103
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) японець Юкія Амано запропонував ввести систему регулярних перевірок всіх ядерних реакторів у світі на предмет безпеки. Ця пропозиція прозвучала в промові Юкія Амано на відкритті п'ятиденної міністерської конференції з ядерної безпеки у Відні, повідомляє РБК.
При цьому глава МАГАТЕ вказав, що такі повсюдні перевірки мають бути проведені у формі національних стрес-тестів АЕС, тоді як МАГАТЕ має отримати мандат на "випадкові" інспекції довільно вибраних АЕС.
"У світлі аварії на японській АЕС "Фукусіма-Дайічі" ретельні і прозорі оцінки ризиків повинні бути виконані на національному рівні на всіх атомних електростанціях світу", - закликав Юкія Амано. За його словами, ці стрес-тести можуть бути проведені протягом 12-18 місяців і мусять орієнтуватися на екстремальні події, такі як землетруси, цунамі і повені, передає Reuters.
Національні перевірки АЕС варто доповнити обов'язковими міжнародними інспекціями довільних АЕС за принципом випадкової вибірки, запропонував глава МАГАТЕ. "Перевірка агентством абсолютно кожного з 440 діючих у світі ядерних реакторів всього лише за кілька років виглядає нереалістично. Тому я пропоную систему, засновану на випадковій вибірці", - сказав Амано, підкресливши, що такий механізм змусить операторів АЕС вводити найвищі стандарти безпеки, оскільки вони будуть знати, що в будь-який момент можуть піддатися міжнародній перевірці.
В даний час не існує обов'язкового до виконання міжнародного регламенту з безпеки АЕС. Норми МАГАТЕ носять рекомендаційний характер, і їх дотримання перебуває на розсуді національних регуляторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас